Rörelseorganen
Personligt bemötande ger snabbare hemgång
Publicerad: 5 maj 2017, 12:39
LYCKAT RECEPT. På ortopeden på Västmanlands sjukhus har ett nytt arbetssätt gett kortare köer och snabbare tillfrisknande för patienterna. På bilden Martin Andersson, verksamhetschef, tillsammans med kollegorna Josefin Ulander till vänster och Havva Bahar och Birgitte Nyman till höger. Foto: Per Groth/Bildbyrån
Med ett glas bubbel efter operationen är patienterna snabbt på benen. Alkoholfritt förvisso, men när den nyopererade ses som mer frisk än sjuk går återhämtningen snabbare.
Ämnen i artikeln:
Västmanlands sjukhus VästeråsPå Västmanlands sjukhus i Västerås har många små förändringar i arbets- och förhållningssätt fått snabb effekt.
Köerna och väntetiderna har krympt och fler operationer genomförs som planerat. Och – inte minst – patienterna kan åka hem tidigare än förut.
Under några månader i fjol fick kliniken ställa in runt 50 operationer på grund av platsbrist. Men sedan i januari har den klarat 27 operationer i veckan, utan en enda strykning.
Under året ska väntetiderna till höft- och knäoperationer vara nere i max sex veckor hoppas Martin Andersson, överläkare och verksamhetschef på ortopedkliniken.
– Nyckelfrågan handlar om hur vi bemöter patienterna, att göra dem delaktiga och se dem som enskilda personer och medmänniskor, säger han.
Kliniken har hämtat idéer från flera håll och sedan gått från ord till handling.
Bland annat har opioider ersatts med andra preparat för smärtlindring efter operationerna.
– Det innebär att patienterna inte mår så illa och att de snabbare kommer på benen. Redan efter någon timme kan de vara uppe och gå. Vi har haft knäpatienter som vi har behövt hålla tillbaka från att gå upp för snabbt, berättar Martin Andersson.
Redan på uppvaket kan de nyopererade få ett glas bubbel att skåla i – oftast cider – för att fira att operationen är över.
Inför ingreppet och vid inskrivning är kliniken mån om att behandla patienterna som enskilda individer och de får behålla sina civila kläder så länge som möjligt. Att bli behandlad som en sjuk patient kan få den som ska opereras att känna sig i underläge och sjukare än han eller hon är. Det kan påverka tiden för återhämtning efter ingreppet.
– Och vi tar inte onödiga prover. Om någon är frisk för övrigt finns det ingen anledning att göra det. Attityden till patienterna blir mer avspänd på det här sättet. Men det innebär inte att vi släpper på kontrollen. Skulle någon snabbt bli sämre måste vi kunna ställa om. Den medicinska kvalitén får inte naggas i kanten. Hittills har det nya arbetssättet inte lett till fler komplikationer eller infektioner, säger Martin Andersson.
En annan faktor som bidragit till att så många operationer kunnat göras under årets första månader är planeringen. Operationer ska inte behöva ställas in på grund av personalbrist. Utöver en grundbemanning anpassas schemat för själva operationerna sex veckor i förväg.
För att öka patientmedverkan finns en mobilapp, Operationskollen, som ger påminnelser och information om rutiner inför operation och medicinering.
– Den kan ersätta alla de papper som vi annars ger patienterna, och som de ändå aldrig läser, säger Martin Andersson.
Efter den tidiga hemgången håller ortopedkliniken fortsatt kontakt med patienterna. De ringer hem och följer upp hur de mår.
MIA WÄRNGÅRD