Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Politiker ser över den privata mejlväxlingen

Publicerad: 6 oktober 2016, 09:37

Mejlväxlingen mellan chefläkaren Marga Brisman på Skaraborgs sjukhus och den externe utredaren Olle Svensson, vilken delvis skedde med privata adresser, kan bli en fråga för landstingets politiker. Samtidigt förlängs den aktuelle läkarens avstängning.


Det är sjukhusstyrelsens ordförande Ulla-Britt Hagström (L), tillika medlem i den regionala etikprövningsnämnden i Göteborg, som till Sveriges Radio P4 Skaraborg säger att hon ska gå igenom mejlväxlingen.

– Jag ska sätta mig in i frågan och skriftväxlingen och följa upp vad som i så fall kan ha riskerat objektiviteten i utredningen, säger hon till radiokanalen.

Som Dagens Medicin berättat pågick en bitvis intensiv mejlväxling mellan Marga Brisman och Olle Svensson under utredningen av sjukhusets användning av Ilizarov-metoden. De tillämpningarna har blivit ett ärende för Inspektionen för och omsorg då 37 patienter ska ha fått allvarliga vårdskador. Vid ett tillfälle påpekar Olle Svensson att andra personer, däribland journalister, ställde mycket frågor och att mejlkonversationen kanske borde föras genom privata mejladresser för att förhindra insyn.

Olle Svensson säger till Dagens Medicin att bara några mejl skickades den vägen. Marga Brisman kommenterar i ett mejl till Dagens Medicin att fallet inte diskuterades via privata mejl. Men hon har även skrivit till sjukhusdirektören och sagt att den privata mejlväxlingen var olämplig, rapporterar P4.

– Att medvetet kringgå offentlighetsprincipen ser inte bra ut, sa Jane Reichel, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till Dagens Medicin på onsdagen.

– Det är svårt att se att de bryter mot regler, men det är andemeningen i Tryckfrihetsförordningen de bryter emot.

Den läkare som utfört den kritiserade Ilizarov-behandlingarna inte återgår i tjänst, utan att avstängningen förlängs ytterligare en månad, rapporterar P4.

Relaterat material

Ville dölja mejlväxling under Ilizarov-fallet

Läkare stängs av efter 37 vårdskador

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev