Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Prisat snabbspår till rehab spar läkartid

Publicerad: 5 april 2019, 12:45

”Vi på handmottagningen ville förebygga komplikationer genom att träffa patienten tidigt”, säger arbetsterapeuten Johanna Blom­strand på Mölndals sjukhus.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

100 procent trygga patienter. Färre komplikationer och fler återbesökstider. Direktspåret som införts på ortopedmottagningen i Mölndal till arbets- och fysioterapeuter är jackpott för alla.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetAlingsås lasarettLänssjukhuset Ryhov JönköpingKarriärsöndag

För cirka fem år sedan började arbetsterapeuten Johanna Blom­strand fundera på hur arbetet kunde förbättras på handmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal. Med bland annat Alingsås lasarett och Ryhov i Jönköping som inspiration spånades det fram ett sätt att ge patienter med distal radiusfraktur, alltså handleds­brott, bättre vård.

– Vi valde distala radiusfrakturer för att det är en väldigt stor patientgrupp. Vi har drygt tusen sådana frakturer varje år på ortopeden på Sahlgrenska, och vi opererar cirka 35 procent av dem, säger hon. Allt börjar dock fortfarande på akuten dit patienten kommer med sin fraktur. Det som har ändrats är vad som händer vid återbesöket cirka en vecka senare.

– Förr gick man först till röntgen, sedan till ortopedmottagningen för att träffa en läkare och ibland även en undersköterska innan man gick till gipsmottagningen och sedan fick en remiss till oss på handmottagningen, säger Johanna Blom­strand.

Det innebar missade remisser, sämre tillgång till återbesökstider och onödiga komplikationer när patienter fick vänta på rehab. Nu bedömer läkare röntgenbilderna tillsammans med handmottagningens personal vid återbesöket.

– I dag behöver patienten inte flänga runt på hela sjukhuset och träffa många yrkeskategorier. Nu har vi i stället en teammottagning på ortopedmottagningen. Godkänner läkaren röntgenbilderna och ingen operation behövs, går patienten direkt till arbetsterapeut eller fysioterapeut. Vi ger information, vi kan justera gipset och vi bokar in avgipsningen, säger Johanna Blomstrand.

Innan snabbspåret infördes fick 11 procent av patienterna träffa en arbets- eller fysioterapeut vid vecko­kontrollen. Nu är siffran uppe i 97 procent, enligt Johanna Blom­strand. Och patienterna är nöjda med upplägget. En utvärdering som sjukhuset gjort visar att 100 procent upplever att de är trygga, jämfört med 92 procent innan byte av arbets­sätt. Patienterna tycker också att de är bättre informerade och antalet komplikationer har snudd på halverats.

– Vi har gjort det här helt inom befintliga budgetramar. Vi på handmottagningen ville förebygga komplikationer genom att träffa patienten tidigt. Vi utnyttjar resurserna rätt och vi spar läkartid, säger Johanna Blomstrand.

Patienter som ändå vill träffa en läkare vid återbesöket får fortfarande göra det. Fast hittills har få bett om det, enligt Johanna Blomstrand.

– Läkaren sitter i rummet bredvid så när någon har velat det har vi fixat det, säger hon.

I februari belönades handmottagningen med Sveriges arbets­terapeuters kvalitetsutmärkelse 2019 för sitt arbete.

– Det är ett kvitto på att vi gör nytta för patienten. Det är väldigt kul att få visa utåt att det här arbets­sättet funkar. Jag tror absolut att det kan användas på fler typer av frakturer, till exempel frakturer i fingrar och metakarpalben, säger Johanna Blomstrand.

Lyckat samarbete i Mölndal

Snabbspåret är ett sam­arbete mellan alla yrkes­kategorier och verksamheter. Arbetsterapi, fysioterapi, akutmottagning, ortopedi och röntgen berörs i vårdkedjan för patienter med distala radiusfrakturer.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev