Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Region tar motvilligt emot stor mängd journaler

Publicerad: 6 april 2017, 12:16

Foto: Arne Forsell/Thinkstock

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att Region Halland ska ta hand om samtliga journaler från det numera nedlagda Spenshults sjukhus. Regionkansliets chef gläds inte åt den nya uppgiften.


Det rör sig om 160 hyllmeter patientjournaler, 43 hyllmeter röntgenbilder och ett digitalt journalarkiv, uppger Hallandsposten.

Bakgrunden är att Spenshults sjukhus år 2014 förlorade regionens upphandling av vård för personer med reumatiska sjukdomar. Transmedica A/S, företaget som äger sjukhuset, ansökte om att regionen skulle ta över den medicinska dokumentationen från sjukhuset. Inspektionen för vård och omsorg godkände begäran, men Region Halland överklagade till Kammarrätten och senare också Högsta förvaltningsrätten.

Det går inte att överklaga det beslut som Högsta förvaltningsdomstolen nu fattat och regionens kanslichef säger att beslutet ska följas. Men han framhåller att det kommer att innebära merarbete för regionen.

– Det handlar om upp mot tio förfrågningar om dagen från andra vårdgivare. Förutom att vi ska hitta plats till alla journalerna så måste vi också anställa personal som administrerar utlämnandet av uppgifter och begär in medgivande från berörda patienter, säger han till Hallandsposten.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev