fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Reumatikerförbundet: Anne Carlsson suspenderad

Publicerad: 2 maj 2016, 08:52

Anne Carlsson

NY VERSION. Reumatikerförbundets styrelse har "suspenderat" ordföranden Anne Carlsson. Dessutom lämnar fyra styrelsemedlemmar sina uppdrag efter den senaste tidens turbulens.

Ämnen i artikeln:

Anne CarlssonReumatikerförbundet

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att Anne Carlsson har fått timeout från Reumatikerförbundet efter anklagelser om trakasserier mot personal på kansliet. Nu har styrelsen gått ut med ett meddelande om att hon, efter ett beslut av en enig förbundsstyrelse, ”suspenderas” från sin tjänst. Detta sedan medlemmar i förbundet har skrivit till styrelsen och begärt Anne Carlssons avgång.

Enligt förbundets egna stadgar ska styrelsen då besluta om uteslutning, men i meddelandet på hemsidan skriver styrelsen att Anne Carlsson inte själv kan delta i ett sådant beslut och att en eventuell uteslutning därför är något som förbundsstämman bör besluta.

Ett sådant beslut kommer att fattas på stämman eller senast 30 september i år.

Rent praktiskt är det inte någon större skillnad mellan denna så kallade suspendering och Anne Carlssons tidigare timeout, som gick ut sista april. Hon är formellt fortfarande ordförande, men hon får fram till beslutet inte på något sätt företräda förbundet, säger förbundet.

Suspenderingen har dessutom en större juridisk tyngd och är en markering från styrelsens sida.

– Timeout brukar ju i företagsvärlden vara något man tar själv. Suspendering är något som någon annan som väljer, säger Annika Sjöberg, kommunikationschef på Reumatikerförbundet till Dagens Medicin.

Bakgrunden är alltså anklagelserna om att Anne Carlsson ska ha kränkt kanslianställda. Ett skyddsombud för fackförbundet Unionen krävde i fjol att Arbetsmiljöverket skulle granska Reumatikerförbundets arbetsplats. I rapporten framgår att fem till sju anställda systematiskt utsatts för kränkningar, och den visar också på stor personalomsättning.

Nu har inte mindre än fyra ledamöter i förbundsstyrelsen valt att avgå. Det är förste vice ordförande Beryl Svanberg, andre vice ordförande Bo Jonsson, Steinar Walsö-Kanstad och så sent som förra veckan även styrelsemedlemmen Sara Hjalmarsson.

Trots turbulensen uppger Reumatikerförbundet på hemsidan att deras arbete fortsätter som vanligt. Under förbundets årsstämma i början av juni kommer förslag på ersättare presenteras. Fram till dess fortsätter förbundets arbete, trots avsaknad av ordförande och förste och andre vice ordförande.

– Arbetsbelastningen blir ju högre. Arbetet nu är inte normalt, men styrelsen är fortfarande beslutsmässig, säger Annika Sjöberg, och fortsätter:

– Vi ser fram emot ett slut i det här. Vi ser fram emot stämman.

Anne Carlsson vill inte kommentera suspenderingen med hänvisning till att inget nytt har hänt för hennes räkning, skriver hon i ett meddelande till Dagens Medicin.

Relaterat material

Reumatikerförbundet såg risk för fortsatta problem

Därför fick Anne Carlsson timeout – läs om rapporten

”Jag är fortfarande ordförande i Reumatikerförbundet”

Anne Carlsson får stöd av läkemedelsindustrin

Anne Carlsson avstängd från jobbet

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev