fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Reumatikerförbundet såg risk för fortsatta problem

Publicerad: 19 april 2016, 06:47

Arbetsmiljön vid förbundskansliet har varit dålig under en längre tid, skriver förbundet i en mejlkommentar.

Ämnen i artikeln:

Anne CarlssonReumatikerförbundet

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Reumatikerförbundet har tidigare varit sparsam med kommentarer kring Dagens Medicins bevakning av Anne Carlssons time out. Sent på måndagseftermiddagen kommer ett mejl med en kommentar från förbundets generalsekreterare Leif Salmonsson. Han skriver att arbetsmiljöproblematiken vid förbundskansliet är direkt kopplad till förbundsordförandens ageranden, att den pågått under en längre tid och förbundet betonar att den är mycket allvarlig.

Mot den bakgrunden gjordes en arbetsmiljöutredning av företagshälsovården Avonova under 2015 och enligt mejlet ska ledningen på förbundskansliet samt förbundsstyrelsen varit involverade i arbetet. I arbetsmiljöutredningen fanns en rad rekommendationer och en av de viktigaste frågorna var att det förekommit kränkande särbehandling, skriver generalsekreteraren.

”Med anledning av det rekommenderades att förbundsordförande med omedelbar verkan måste hitta en ny fysisk arbetsplats utanför Reumatikerförbundets kansli eftersom många av kanslipersonalen drabbas av hennes sätt att agera i olika situationer.”

I mejlet framgår även att Arbetsmiljöverket gjort inspektioner på förbundskansliet vid två tillfällen och ställt krav på en åtgärdsplan. Myndigheten ska även göra en tredje inspektion där alla åtgärder ska presenteras.

”Allt detta tillsammans med Avonovas rapport ledde till att förbundsstyrelsen beslöt att ge förbundsordförande ”time out” från sitt uppdrag. Om detta beslut inte tagits bedömde förbundsstyrelsen att det förelåg mycket stor risk att arbetsmiljöproblemen skulle bestå. Reumatikerförbundet har genom hela processen varit angelägna om detta är en arbetsmiljöfråga av högst intern karaktär och fokus för oss har varit Reumatikerförbundet och dess medlemmar. ”

Relaterat material

Därför fick Anne Carlsson timeout – läs om rapporten

Anne Carlsson får stöd av läkemedelsindustrin

”Jag är fortfarande ordförande i Reumatikerförbundet”

Anne Carlsson avstängd från jobbet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev