Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Riktlinjers aktualitet ifrågasattes på möte

Publicerad: 17 mars 2015, 14:26

Inger Lundkvist försvarade Socialstyrelsens arbete med riktlinjer och målnivåer.

Foto: Samuel Lagercrantz

Specialistföreningen SRF:s rekommendationer kan ersätta nationella riktlinjer och målnivåer, enligt deltagare i en panel på Reumatologidagen.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Socialstyrelsen har nyligen skickat sina målnivåer för vård vid reumatiska sjukdomar på remiss. Under Reumatologidagen i dag, tisdag, presenterade Inger Lundkvist, utredare vid Socialstyrelsen, några av målnivåerna.

Ett av de mål hon berättade om gäller benspecifika läkemedel för osteoporos.

– När det gäller läkemedel mot osteoporos har vi en förskrivning som är ganska låg och den bör öka. Tillsammans med experterna har vi föreslagit att förskrivningen ska öka till 30 procent, sade hon.

Ökningen skulle innebära att ungefär dubbelt så många patienter med benskörhet får behandlingen jämfört med i dag.

För artros är målen bland annat att öka fysisk träning och att minska antalet röntgenundersökningar i samband med diagnostik. För reumatoid artrit är ett mål att korta tiden från symtom till diagnos.

– Målnivån ligger på att 50 procent av patienterna ska få diagnos inom 20 veckor, sade Inger Lundkvist.

I en paneldebatt som hölls efter presentationen ifrågasattes hur meningsfullt det är att Socialstyrelsen tar fram riktlinjer och målnivåer när detta redan görs av specialistföreningen Svensk reumatologisk förening, SRF.

Boel Mörck, vice ordförande för SRF, framhöll att det tar lång tid från det att Socialstyrelsen tar fram riktlinjer till dess att de implementeras.

– När man är ute i verksamheten kan man inte vänta på nationella riktlinjer. Vi måste kontinuerligt uppdatera våra riktlinjer för att kunskap ska börja användas omedelbart, sade hon.

Hon påpekade att det har tagit 8–10 år från det att underlaget till de nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar togs fram till dess att de började implementeras. Både hon och andra framhöll att SRF tar fram rekommendationer kontinuerligt och både från publiken och panelen kom önskemål om att dessa ska ersätta Socialstyrelsens riktlinjer och målnivåer.

Inger Lundkvist svarade att Socialstyrelsen inte kan sätta sin stämpel på något som inte är framtaget av myndigheten, men att hon tror att arbetssättet med riktlinjer och målnivåer kan utveckas.

Reumatologidagen anordnas varje år av Dagens Medicin, Reumatikerförbundet och Svensk Reumatologisk Förening. I år hölls mötet på Finlandshuset i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev