Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Rökande RA-patienter har svårare att bli symtomfria

Publicerad: 11 juni 2016, 13:29

En person med reumatoid artrit som röker eller lider av fetma kan få sämre effekt av sin läkemedelsbehandling, enligt en ny studie som presenterades på Eular.


Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

– RA-patienter kan göra mycket på egen hand för att bli symtomfria. Det är ett viktigt budskap som måste nå ut till fler drabbade, säger studiens försteförfattare Susan J Bartlett från McGill University, Kanada, under en presskonferens.

Reumatoid artrit är en inflammatorisk ledsjukdom och målet med behandlingen är att symtomen ska avta, så kallad remission. Men att uppnå och bibehålla en låg sjukdomsaktivitet verkar vara svårare för nydiagnostiserade RA-patienter som röker eller är överviktiga, enligt den nya studien.

En man med reumatoid artrit som inte rökte och hade ett hälsosamt BMI hade en 41 procentig chans att uppnå en varaktig remission inom tre år. Motsvarande siffra var betydligt lägre om de sjuka männen rökte och led av fetma, 15 procent. Möjligheten att uppnå remission var 27 procent bland kvinnliga RA-patienter som var rökfria och hade ett normalt BMI. Hos rökande kvinnor med fetma var siffran i stället 10 procent. Varför det finns skillnader i effekt mellan könen är svårt att svara på, menar Susan J Bartlett.

– Vi vet sedan tidigare att män ofta svarar bättre på behandling jämfört med kvinnor. Många gånger är också mäns sjukdomsbild mindre svår, säger hon.

Relativt lite är hittills känt om hur mycket olika livsstilsfaktorer kan inverka på RA-patienters möjlighet att bli symtomfria, påpekar Susan J Barlett.

– Men våra resultat visar hur viktigt det är att patienterna blir rökfria och lever mer hälsosamt. Sjukvården måste bli bättre på att uppmuntra till den typen av livsstilsförändringar, säger hon.

Studien innefattade 1 008 patienter som ingick i en stor kanadensisk studie som kallas CATCH. Samtliga hade nyligen diagnostiserats md reumatoid artrit och följdes under tre år. Majoriteten behandlas med metotrexat.

Läs mer i abstract:
S J Bartlett med flera. How much of a barrier is excess weight and smoking for achieving sistained remission in early RA? Results from the Canadian early arthritis cohort. Eular 2016.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News