måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Rökning knyts till sjukdomsförsämring vid AS

Publicerad: 19 juni 2017, 08:55

Servet Akar, professor, presenterade resultatet från metastudien under en presskonferens på Eular-kongressen. Foto: Emilia Larsson

Personer som har sjukdomen ankyloserande spondylit och röker tycks ha dubbelt så stor sannolikhet för förbeningar mellan kotorna i ryggraden jämfört med icke-rökare.

Ämnen i artikeln:

EULAR

Det visar de preliminära resultaten från en metaanalys, där åtta olika studier ingick, som presenterades under Eular-kongressen.

Ankyloserande spondylit är en smärtsam, inflammatorisk sjukdom i rygg- och bäckenleder som är kopplad till genen HLA-B27. Rökning har i tidigare studier verkat vara en riskfaktor för att utveckla sjukdomen. Nu verkar det som att rökning även kan knytas till sjukdomsförsämring hos patienter som har sjukdomen.

I analysen studerades resultatet från röntgenundersökningar på den sammanlagda mängden skador på ryggraden, i detta fall så kallade syndesmofyter, som är benöverbryggningar mellan kotorna.

Även nya förbeningar mellan kotorna samt ökningen i storlek av dessa studerades i metaanalysen, men resultatet från utfallet är ännu inte klart.

Forskarna bakom studien sammanfattar resultatet med att det är ytterligare ett skäl för reumatologer att uppmuntra sina patienter till att sluta röka.

Läs abstract:

Servet Akar med flera. The role of smoking in the development and progression of structural damage in patients with ankylosing spondylitis: The preliminary results of a systemic review and meta-analysis. Abstract: OP0120. Doi: 10.1136/annrheumdis-2017-eular.4659

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev