Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Sahlgrenska öppnar labb för likdelsoperationer

Publicerad: 30 augusti 2017, 10:19

Om två veckor öppnar det labb där ortopeder ska kunna öva operationsteknik på mänskliga likdelar i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

– Det är kadaver. I första hand färskfrusna extremiteter, men det kan även vara fråga om bäcken- och ryggkirurgi, säger Michael Ullman, initiativtagare och studierektor vid medicinska utvecklingsrådet, Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Den 15 september öppnar sjukhuset det så kallade r-huset där det är tänkt att bland andra blivande ortopeder, kirurger och handkirurger ska kunna öva olika operationstekniker, exempelvis proteskirurgi. Några helkroppar kommer dock inte hanteras vid laboratoriet då det skulle kräva för mycket plats.

– Det stora problemet är att vi tidigare inte har haft tillgång till detta i Sverige utan ortopeder och kirurger har åkt till Tammerfors i Finland för att kunna öva, säger Michael Ullman och understryker att den här typen av övningsoperationer är till för att öka kompetensen och säkerställa att patienter inte kommer till skada.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat att läkare från flera specialiteter har efterlyst möjligheten att öva operationer på avlidna människor. Detta är dock inte helt okomplicerat då lagen om genetisk integritet förbjuder handel med mänskliga kroppsdelar.

I de kurser som ska hållas vid r-huset kommer dock kroppsdelarna från amerikanska stiftelser som inte är vinstdrivande, förklarar Michael Ullman.

– Våra kostnader täcker deras kostnader för att hantera kroppar och begrava dem. Alla preparat är noggrant testade, ursköljda, paketerade och transporterade. Det är en ganska dyr hantering i sig, säger han.

Enligt Michael Ullman finns det inget kommersiellt i den planerade verksamheten och inga preparat kommer heller att sparas utan återbördas till ägaren för kremering eller begravning. Han uppger att det utöver i Tammerfors finns liknande träningslaboratorier på flera ställen i världen och att han har även själv anordnat liknande kurser tidigare, i både Sverige och Danmark.

Prövades det någon gång om kurserna i Sverige var förenliga med lagen om genetisk integritet?

– Nej, det har det inte gjorts. Men preparat från samma organisation används på två privata företag som har dissektionsövningar. Det förefaller inte alls att vara kontroversiellt.

Exakt vad verksamheten i r-huset ska kallas är inte bestämt. Sjukhuset har gått ifrån det tidigare använda begreppet våt-labb och Michael Ullman ratar även begreppen färdighetslabb och dissektionslabb.

– Skär och lär tycker jag är bra och passar bra i Göteborg, för det är vad det handlar om.

Fotnot. Sahlgrenska universitetssjukhuset kommer att gå ut med mer information om hur verksamheten skall bedrivas när formaliteter om organisationen, struktur och ansvarsförhållanden är klara.

Relaterat material

Kirurger vill öva på avlidna människor

Karolinska vill köpa likdelar

Socialstyrelsen anmäler sjukhus för kurser med lik

Sjukhus kan inte reglerna

Läkare vill inte avslöja vilka som levererar kroppsdelar

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News