tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

SBU sågar artroskopi som insats vid knäartros

Publicerad: 15 oktober 2014, 04:00

Artroskopisk kirurgi vid knäartros är en metod som bör utmönstras eftersom den saknar effekt och medför risker samt höga kostnader. Den slutsatsen drar SBU i en ny rapport.


SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, fick förra året i uppdrag av regeringen att ta fram kunskapsunderlag för att hjälpa landstingen att sålla bort riskfyllda och ineffektiva vårdmetoder.

Artroskopisk kirurgi vid knäartros är alltså en metod som myndigheten nu föreslår ska mönstras ut.

Detta är också i linje med Socialstyrelsens riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar, där metoden klassas som icke-göra, konstaterar SBU i den rapport som publiceras i dag, onsdag.

Myndigheten skriver att artroskopisk borttagning av lösa och förändrade delar av menisk- och ledbrosk vid artros i knät inte har visat sig ha effekt på vare sig smärta, funktion eller livskvalitet.

Samtidigt är metoden förenad med både risker – som infektion i leden eller blodpropp i benet – och höga kostnader, enligt SBU.

Myndigheten uppskattar att landstingen totalt hade sparat minst 75 miljoner kronor om de mer än 5 000 artroskopiska operationer som gjordes på grund av artros i knät 2012 inte hade utförts.

Enligt rapporten minskade antalet artroskopier vid knäartros något mellan 2009 och 2011, men ökade igen under 2012.

Relaterat material

Dålig vård ska sållas bort med SBU-hjälp

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev