måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Signal från sjukhuset fångar upp problem

Publicerad: 28 oktober 2016, 14:05

Sjuksköterskorna Veronica Ringsäter och Jennifer Wallklint ringer till patienter efter deras besök på Capio S:t Görans sjukhus.

När en sjuksköterska ringer upp patienter som kan vara oroliga eller missnöjda med vården kan klagomål undvikas och patienten snabbare få hjälp.

Ämnen i artikeln:

Capio S:t Görans sjukhus

Sedan några månader arbetar två sjuksköterskor på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm med att kontakta patienter för att fråga hur de har det efter vårdtiden på ortopedkliniken.

– Vi vill veta om de har frågor eller om det hänt något under sjukhusvistelsen som de undrar över. Det kan även vara så att patienterna har valt att gå hem fort efter operation och då vill vi gärna följa upp att allt har gått bra och att man har tagit emot all information i samband med utskrivningen, berättar vårdenhetschef Veronica Ringsäter.

– Patienterna blir väldigt glada och uppskattar omtanken när vi hör av oss, säger hennes kollega Jennifer Wallklint.

Idén att ringa upp patienter efter vistelsen på sjukhuset kom i våras. Under en period kontaktades då alla patienter som varit inskrivna på ortopedkliniken av en sjuksköterska. Hon upptäckte att det fanns många som hade frågor eller funderingar, eller som var oroliga och behövde en ny kontakt med kliniken för att prata eller ställa ytterligare frågor.

Patienterna blir väldigt glada och uppskattar omtanken när vi hör av oss.

Nu försöker personalen fånga upp dem som de tror kan behöva en extra kontakt, och sätter upp dem på en särskild telefonlista.

– Man kan känna på sig att något inte riktigt stämmer. Vi kan också behöva upprepa information som de fick vid utskrivningen men inte riktigt uppfattade. Vi frågar även patienterna om de får den hjälp de behöver i hemmet, säger Veronica Ringsäter.

Oroliga patienter kan även fångas upp då de själva hör av sig till klinikens rådgivning eller tidsbokning.

Jennifer Wallklint ser som sin uppgift att lyssna och besvara de frågeställningar patienterna har. Någon enstaka gång kan hon bäva inför ett samtal till någon som hon vet kan vara besviken eller missnöjd.

– Jag inleder med att ställa en öppen fråga om hur patienten har det och låter dem prata av sig. Syftet är ju att skapa förtroende, svara på frågor, fånga upp om något inte fungerar. Vi brukar också fråga om de kan ge oss förslag på hur vi ska göra i stället, berättar Jennifer Wallklint.

Som regel räcker det med ett samtal, men ibland behövs mer rådgivning eller ett återbesök där patient och personal talar igenom det som hänt.

Verksamhetschefen Tobias Wirén tycker att arbetssättet frigör tid till annat.

– Tidigare gick en stor del av arbetstiden åt att utreda klagomål och hantera anmälningar. Det finns saker som vi kan lära oss av patienterna. Nu hinner inte problemen växa sig stora eftersom vi tar initiativet och visar patienten att vi är intresserade av vad de tycker, säger han.

Men är det inte avdelningens sak att se till att patienten är trygg vid utskrivning?

– Självklart gör vi allt vi kan för att patienten ska känna sig trygg vid hemgång, men ibland saknas förutsättningarna. Patienten kanske har bråttom att komma hem och då lyssnar de inte ordentligt på vad som sägs, säger Tobias Wirén.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev