onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Slumpfynd hittade möjlig behandling mot fibromyalgi

Publicerad: 4 juni 2015, 11:39

Samma typ av tryckkammare som användes under studien.

Foto: Thinkstock

Israeliska forskare såg av en slump att patienter som behandlades i tryckkammare på grund av post-traumatisk hjärnskada också blev av med eventuella fibromyalgisymtom. Därför gjorde forskarna en större studie med enbart fibromyalgipatienter, för att undersöka fyndet vidare.

Ämnen i artikeln:

Fibromyalgi

Tryckkammarbehandling har visat sig kunna inducera neuroplasticitet som leder till bland annat reparation av försämrade hjärnfunktioner. Dessutom kan behandlingen förbättra livskvaliteten hos patienter som haft stroke och milda traumatiska hjärnskador. Därför hade forskarna en hypotes om att behandlingen också skulle kunna korrigera den onormala hjärnaktiviteten vid fibromyalgi.

Resultaten visar att när personer med fibromyalgi behandlades i tryckkammare under två månader, minskade smärtan hos alla utom tre deltagare. Dessutom var förändringen kopplad till en korrigerad hjärnaktivitet i delar av hjärnan som styr smärtimpulser.

– Vi har sett att där fibromyalgin orsakas av traumatisk hjärnskada, verkar vi få en total symtomfrihet efter behandlingen, som sedan kvarstår. Om orsaken till sjukdomen är en annan, till exempel infektion, behövs det förmodligen uppföljande behandling, säger läkaren Shai Efrati, chef för Sagol center for hyperbaric medicine and research i Israel, och en av studieförfattarna i ett pressmeddelande från Rice University i Texas, USA.

I denna prospektiva kliniska studie fick 48 kvinnor med fibromyalgi tryckkammarbehandling vid 2 atmosfärers tryck i 90 minuter per gång, fem dagar i veckan i två månader. Dessutom tittade forskarna på hjärnaktiviteten hos kvinnorna före och efter behandling med så kallad single photon emission computer tomography, SPECT.

Ungefär 2 procent av befolkningen i världen lider av fibromyalgi och runt 90 procent av dessa är kvinnor. Fibromyalgi orsakar livslång smärta och den allmänna uppfattningen är att den beror på en överaktivitet i hjärnans smärtsignalering. Anledningen till att fibromyalgi utvecklas är i stort sett okänd, men virusinfektioner, hjärntrauma och känslomässiga trauma tros vara några bakomliggande faktorer. I dag behandlas sjukdomen framförallt med läkemedel och livsstilsförändringar.

Forskarna menar att större kliniska studier behövs för att verifiera resultaten i denna relativt lilla studie.

Här kan du läsa hela studien:

Shai Efrati med flera. Hyperbaric oxygen therapy can diminish fibromyalgia syndome – prospectiv clinical trial. Plos One. Publicerad online 26 maj 2015. DOI: 10.1371/journal.pone.0127012.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev