Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Stärkt stöd för antikropp mot frakturer

Publicerad: 12 oktober 2017, 08:10

Benuppbyggande behandling med romosozumab minskade risken för ryggfraktur.

Foto: Thinkstock

Antikroppen romosozumab förhindrar effektivt nya frakturer hos kvinnor med osteoporos enligt en studie publicerad i New England Journal of Medicine. Men tecken på ökad risk för hjärt-kärlsjukdom grumlar resultatet.


Ämnen i artikeln:

Osteoporos

Kvinnor med benskörhet, osteoporos, som fick behandling med den monoklonala antikroppen romosozumab hade ett bättre skydd mot frakturer än de som fick standardbehandling med alendronat, enligt resultaten från en internationell studie.

– Många patienter med osteoporos har ett ofullständigt skydd mot nya frakturer. Den här studien visar att så kallad sekventiell behandling där man först ger en benuppbyggande behandling och sedan standardbehandling är bra, säger Mattias Lorentzon, professor vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin.

Han har varit svensk huvudprövare i den aktuella studien där romosozumab har jämförts med alendronat i en randomiserad blindad studie. Totalt ingick 4 093 kvinnor med benskörhet som passerat klimakteriet. Hälften fick under ett år injektioner en gång i månaden med den nya antikroppen och den andra hälften fick alendronat i tablettform en gång i veckan. Efter ett år fick båda grupperna alendronat.

Efter två år var risken att drabbas av fraktur i ryggkotorna 6,2 procent i gruppen som fått både romosozumab och alendronat jämfört 11,9 procent av dem som bara behandlats med alendronat. Kvinnorna i antikroppsgruppen hade också en högre benmineraltäthet än övriga.

Däremot drabbades kvinnorna som fick antikroppen i högre utsträckning av kardiovaskulär sjukdom, 50 personer jämfört med 38 i alendronatgruppen.
– Det är förbryllande eftersom en tidigare studie där romosozumab jämförts med placebo inte har visat på någon ökad risk. Frågan är om alendronat har en skyddande effekt mot hjärtkärlsjukdom eller om risken är kopplad till den här studiepopulationen, säger Mattias Lorentzon.

Förutom detta fanns inga skillnader i biverkningar mellan de båda grupperna.

Romosozumab verkar genom att hämma sklerostin, ett glukoprotein som bromsar tillväxten av ben. Mattias Lorentzon säger att det pågår vidare analys av data med avseende på biverkningarna.
– Det skulle vara intressant med en studie som undersökte om alendronat har en skyddande effekt men eftersom det är ett generika är det svårt att få finansiering för en sådan studie, säger han.

Studien har sponsrats av Amgen, Astellas Pharma och UCB Pharma.

Läs abstract till studien:

Kenneth G Saag med flera. Romosozumab or Alendronate for Fracture Prevention in Women with Osteoporosis. New England Journal of Medicine, publicerad online 12 oktober 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1708322

Relaterat material

Ny antikroppsterapi gav färre frakturer

Detektivarbete ska förebygga benskörhet

Ämnen i artikeln:

Osteoporos

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev