fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Studieförbund vägen till invandrarna

Publicerad: 16 juni 2017, 12:47

Tidiane Diao, internationell samordnare , och Lotta Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet.

Hur kan en patientorganisation nå ut till invandrare och utvecklas genom integrering? Det var temat för Reumatikerförbundets presentation under Eular.

Ämnen i artikeln:

EULAR

Ett ämne som är lika aktuellt i dag som för femton år sedan då Reumatikerförbundet började arbeta med frågan. Under början av 2000-talet var det många människor som flydde från Irak på grund av kriget och innan dess var det kriget i Bosnien.

– Vi började fundera på varför vi inte såg invandrarna i vår organisation. Vårt syfte är ju att nå ut till alla, sa Tidiane Diao, internationell samordnare på Reumatikerförbundet under presentationen.

Så år 2002 startade projektet Nike, Nätverk för invandrarkvinnor med engagemang. Målet var att inkludera minst 55 invandrarkvinnor under tre år som skulle få utbildning om reumatiska sjukdomar och Reumatikerförbundet. Därefter var tanken att de skulle vara resa runt och utbilda människor i hela landet. I slutändan blev det 38 kvinnor.

– I dag är det en löjligt låg siffra, nu när du bara behöver sätta det på Facebook så når du 3 000 personer. Men vid den tidpunkten var det den mest komplicerade delen i projektet, sa Tidiane Diao.

Han fortsatte:

– De hjälpte till att utbilda och bryta tabun kring reumatiska sjukdomar som finns i vissa kulturella sammanhang.

Förbundet samarbetade bland annat med olika organisationer och folkhögskolor. De producerade informationsmaterial om reumatiska diagnoser som översattes till olika språk samt även filmer.

I dag finns ingen särskild Nike-grupp utan den har blivit integrerad i verksamheten, enligt Tidiane Diao. Men kvinnorna som var med i den gruppen är kvar.

– Det är vad vi kallar språkresurser. Om jag kommer som invandrare till Sverige och har en diagnos så kan jag vända mig till Reumatikerförbundet och få hjälp på mitt eget språk, säger Tidiane Diao till Dagens Medicin efter presentationen.

Nu står Reumatikerförbundet i startgroparna för att inleda ett samarbete med Assyriska riksförbundet som har startat ett projekt som heter ”Funka utan skam”. Projektet riktar sig till både äldre och unga med olika typer av funktionshinder och flera organisationer är med i projektet.

– Vi kommer att prata om våra kärnfrågor, det vi kan mest och bäst. De reumatiska diagnoserna, hur man kan leva med dem och ha ett funktionellt liv, säger Tidiane Diao.

Vad skulle ni ge för tips till andra patientorganisationer som vill börja eller redan jobbar med integration?

– Ett sätt är att jobba med studieförbunden. Vi har ett gott samarbete med studieförbundet ABF som verkligen har nått många av grupperna när det gäller att lära svenska. Det skulle andra patientgrupper också kunna göra med fördel, säger Lotta Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev