Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Tablett slog TNF-hämmare vid reumatoid artrit

Publicerad: 17 februari 2017, 08:37

Patienter med svårbehandlad ledgångsreumatism fick bättre symtomlindring om de fick det nya tablettläkemedlet baricitinib, jämfört med den storsäljande TNF-hämmaren adalimumab, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Reumatism

Biologiska läkemedel av typen TNF-hämmare har fått stor betydelse i behandlingen av svårare former av ledgångsreumatism, eller reumatoid artrit. Men nu kommer en studie som pekar på att effekten möjligen överträffas av det nya läkemedlet baricitinib (Olumiant).

Detta är ett konventionellt lågmolekylärt läkemedel som tas en gång dagligen som en tablett – till skillnad från TNF-hämmare som tas via sprutor eller dropp.

I en ny studie, som publiceras i New England Journal of Medicine, lottades över 1 300 patienter som inte fått tillräckligt svar av standardläkemedlet metotrexat till att få tillägg med antingen placebo, baricitinib eller adalimumab (Humira).

Något fler patienter hade uppnått det primära effektmåttet, symtomlindring enligt måttet ACR20, vid tolv veckor bland dem som fått barcitinib jämfört med adalimumab. Siffrorna var 70 jämfört med 61 procent.

Skillnaden höll i sig under större delen av den ett år långa studien.

Samtidigt var andelen patienter som fick allvarligare misstänkta biverkningar högre bland dem som fått baricitinib jämfört med adalimumab, 8 jämfört med 4 procent.

Resultaten i studien är spännande, enligt Ronald van Vollenhoven, professor i reumatologi vid Academic Medical Center i Amsterdam, Nederländerna, och även verksam vid Karolinska institutet i Solna.

– Studien bekräftar att baricitinib är en mycket effektiv ny behandling mot ledgångsreumatism. Det är glädjande att det kommer finnas ett nytt alternativ för patienterna, säger han och fortsätter:

– Sedan återstår det att se hur läkemedlet fungerar i praktiken, där man får ta hänsyn till olika behandlingars biverkningsprofil. Att detta är en tablettbehandling kan vara en fördel. Samtidigt har det varit en god acceptans bland patienterna för de biologiska läkemedlen som ges via injektioner.

I studien ingick patienter med måttlig till svår ledgångsreumatism. Den finansierades av företaget Eli Lilly som står bakom läkemedlet.

Bolaget meddelade i veckan att baricitinib fått godkännande att användas i EU. I Sverige ingår i läkemedlet i den högsta nivån av landstingens ordnade införande av läkemedel.

Baricitinib är en så kallad Jak-hämmare och påverkar intracellulära signalvägar för flera signalämnen i immunsystemet som är drivande vid reumatoid artrit. Snart väntas även ett annat liknande läkemedel få EU-godkännande, tofacitinib (Xeljans).

Läs abstract till studien:

Peter Taylor med flera. Baricitinib versus Placebo or Adalimumab in Rheumatoid Arthritis. New England Journal of Medicine 2017; 376: 652–662. DOI: 10.1056/NEJMoa1608345

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Reumatism

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev