Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Tidiga varningssignaler på reumatoid artrit

Publicerad: 10 juni 2016, 07:37

Kända riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom kan förvarna om reumatoid artrit flera år i förväg, enligt ny svensk forskning som presenterades på kongressen under fredagen.


Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

Några av riskfaktorerna var diabetes, rökning och en förhöjd kvot mellan apolipoproteinerna ApoB/ApoA1.

– Hos män var bland annat höga BMI-värden och rökning förknippat med en utveckling av reumatoid artrit. För kvinnor var de signifikanta riskfaktorerna snarare rökning och en förhöjd kvot av ApoB/ApoA1, säger Heidi Kokkonen, läkare på institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Resultaten baseras på samkörningar mellan register av patienter med reumatoid artrit och register från medicinska biobanken i Umeå. Därmed fick forskarna tillgång till data från pre-symtomatiska personer som inte hade några symtom på ledsjukdomen vid provtagningstillfället.

– Vi kunde se att förekomsten av kända riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom var högre hos pre-symtomatiska individer än hos kontrollpersoner, säger Heidi Kokkonen.

Hos pre-symtomatiska personer fanns tecken på reumatoid artrit i genomsnitt fem år innan sjukdomen bröt ut.

Det är sedan tidigare känt att personer som insjuknar i reumatoid artrit i högre grad drabbas av allvarliga kardiovaskulära sjukdomar, såsom ateroskleros och stroke.

– Våra resultat öppnar för att sjukvården skulle kunna undersöka risken för hjärt-kärlsjukdom i ett tidigt skede hos nydiagnostiserade RA-patienter. På så sätt kan förebyggande behandling sättas in i god tid, säger Heidi Kokkonen.

I studien ingick totalt 547 pre-symtomatiska individer och 1 641 kontrollpersoner. Deltagarna matchade varandra gällande ålder, provtagningsår, kön och bostadsområde.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ReumatismEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News