Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

TLV vill se satsning på biosimilarer

Publicerad: 16 juni 2016, 05:00

Mer centraliserad hantering och nationella rekommendationer. På så vis vill Tandvårds- och läke­medels­förmåns­verket, TLV, skapa ökad priskonkurrens och öka användningen av biosimilarer i Sverige, enligt en rapport myndigheten lämnar till regeringen i veckan.


Ämnen i artikeln:

TLV

– Jämfört Norge och Danmark är upptaget av biosimilarer lägre i Sverige. Vi kan lära av dem och därmed spara pengar som kan användas på andra håll i sjukvården, säger Karl Arnberg, enhetschef på TLV.

Kostnaden för biologiska läkemedel var runt tio miljarder kronor år 2015 i Sverige. Det finns således mycket pengar att spara genom ökad användning av biosimilarer, eller funktionella kopior av bio­logiska läkemedel.

– Om bara ett par år väntas det finnas konkurrens från biosimilarer för ytterligare tre av de kostnadsmässigt största biologiska läkemedlen. Det finns potential att sänka kostnaderna med betydande belopp, säger Karl Arnberg.

I den nya rapporten föreslår TLV nu bland annat att nationella rekommendationer upprättas för användning av biologiska läkemedel där patentet har gått ut och där det finns konkurrens från biosimilarer. Samtidigt bör så kallade trepartssamtal mellan TLV, landstingen och företagen bli en del av införande­processen.

– På så sätt kan vi få en mer jämlik användning av biosimilarer över landet. I Sverige har vi i dag en fragmenterad inköpsprocess för slutenvårdsprodukter där olika landsting eller regioner förhandlar för sig, samtidigt som synen på användning av biosimilarer också skiljer sig åt i olika delar av landet och mellan olika professioner, säger Karl Arnberg.

En sådan skiljelinje gäller synen på så kallade switchar, det vill säga att patienter som redan står på en originalprodukt byter över till biosimilar.

När det gäller den storsäljande TNF-hämmaren infliximab har vissa landsting redan ställt över nästan alla patienter till biosimilar medan andra har fortsatt att behandla med originalprodukten Remicade.

– Möjligheten att switcha läkemedel om patienten har en välfungerande behandling är avgörande för att stimulera konkurrensen för de biologiska läkemedel som används vid långtidsbehandling, säger Karl Arnberg.

Det har funnits en skepsis mot switchar på vissa håll, både bland patienter och i professionen. Vad säger ni till dem?

– Bibehållen patientsäkerhet är en självklar utgångspunkt i frågan om switch. Genom ökad användning av biosimilarer kan vi få loss resurser så att till exempel fler patienter får tillgång till läkemedlen, att fler kan använda nya innovativa läkemedel eller att man kan anställa flera sjuksköterskor, säger Karl Arnberg.

Ni vill också att det skapas producentobereonde information om biosimilarer. Vad är det för fel på den som finns i dag?

– I dagsläget är det svårt att exempelvis som patient på ett och samma ställe hitta lättillgänglig nationell information som är anpassad till den enskilde. Erfarenheter från våra grannländer tyder på att det är viktigt med sådan information för att få en acceptans hela vägen ut i patientledet.

Relaterat material

Biosimilarbyte passar inte alla

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

TLV

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev