Få hela storyn
Starta din prenumeration
Rörelseorganen
Publicerad: 4 maj 2021, 13:39
Rekommendationen berör vuxna patienter med måttlig till svår reumatoid artrit.
Foto: Gettyimages
NT-rådet rekommenderar fortfarande TNF-hämmare framför jak-hämmare vid måttlig till svår reumatoid artrit.
Detta gäller för vuxna patienter där tidigare behandlingar med ett eller flera sjukdomsmodifierande läkemedel, så kallade DMARDs, inte haft tillräcklig effekt eller orsakat biverkningar.
I första hand bör regionerna välja den mest kostnadseffektiva TNF-hämmaren, vilket går i linje med föregående rekommendationer från NT-rådet. När det är motiverat att använda jak-hämmare är Xeljanz (tofacitinib) det nya förstahandsvalet. Tidigare var Rinvoq (upadacitinib) det mest kostnadseffektiva alternativet.
Läs mer: Lugnande besked om jak-hämmare
I rekommendationen ingår också en ny jak-hämmare i form av Jyseleca (filgotinib) som sedan den 1 april omfattas av läkemedelsförmånerna.
Jak-hämmare kan användas som monoterapi eller kombinerat med metotrexat. Jyseleca, Rinvoq och Olumiant (baricitinib) omfattas av högkostnadsskyddet när behandling med TNF-hämmare inte ger tillräcklig effekt eller inte är lämplig.
Man har sett en dosberoende riskökning för allvarlig venös tromboembolism hos patienter som behandlats med Xeljanz. Jak-hämmarna Jyseleca, Rinvoq och Olumiant ska därför övervägas för personer som har riskfaktorer för blodproppar eller är äldre än 65 år.
NT-rådet lyfter också att behandlingarna ska följas upp i Svensk reumatologis kvalitetsregister, SRQ.
Jak-hämmare är i tablettform och blockerar ett protein som kallas januskinas, vilket kan dämpa inflammationsprocessen som ses vid reumatoid artrit.
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.