Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Trasig knäled fixad med näsbrosk

Publicerad: 25 oktober 2016, 10:28

För första gången har broskceller från en patients näsa använts för att reparera broskskador i knäleden, enligt en mindre fas 1-studie i tidskriften Lancet.


En av vårdens utmaningar är ledskador där brosket förstörts, exempelvis till följd av idrottsskador. Utan behandling kan dessa personer drabbas av osteoartrit, en gradvis nedbrytning av brosket.
Ett problem är att nuvarande terapier inte kan återställa broskets struktur och funktion på lång sikt – men kanske finns lösningen i näsans skiljevägg.

I studien har schweiziska forskare testat att reparera brosket i knäleden hos tio patienter med hjälp av celler som tagits från deras näsbrosk. Det är känt att dessa broskceller växer snabbt och delar sig effektivt.
Samtliga patienter som deltog i studien hade ledskador till följd av knätrauman.

En vävnadsbit som var 6 millimeter i storlek togs från patientens nässkiljevägg och fick sedan växa till på laborativ väg i två veckor. När transplantatet var cirka 40 millimeter stort placerades det i den skadade knäleden.

Resultaten pekar på att metoden är både säker och genomförbar, vilka var studiens primära utfallsmått. Patienterna undersöktes med magnetresonanskamera två år efter ingreppet som visade att det bildats broskliknande vävnad i knäleden som behandlats. Deltagarna själva uppskattade att deras knäled fungerade bättre än innan ingreppet samt att deras livskvalitet hade förbättrats.

I en ledarkommentar till studien skriver två läkare vid ett tyskt universitet i Ulm, Nicole Rotter och Rolf Brenner, att fynden är ett viktigt steg mot mer cellbaserade terapier för att reparera ledskador. Metoden måste dock utvärderas i längre uppföljningsstudier som bland annat inkluderar en placebogrupp innan man kan avgöra om tekniken delvis kan ersätta etablerade terapier, påpekar de.

Det skedde inga svåra bieffekter till följd av ingreppet. En person avbröt dock deltagandet under uppföljningstiden till följd av en nyinträffad sportskada som krävde operation, bland annat i knäet som fått ny broskvävnad.

Deltagarna var mellan 19 och 52 år. Studien startade 2012 och ska inkludera 25 patienter innan den avslutas.

Läs mer i abstract:

Marcus Mumme med flera. Nasal chondrocyte-based engineered autologous cartilage tissue for repair of articular cartilage defects: an observational first-in-human trial. The Lancet, publicerad online den 22 oktober 2016. Doi: 10.1016/S0140-6736(16)31658-0

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev