Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Turerna kring lägenheten luftade

Publicerad: 16 maj 2014, 10:49

Efter morgonens extrainsatta informationspunkt kring hanteringen av Läkarförbundets lägenhet förbyttes stämningen på kongressen. Lättnaden var påtaglig.


När Läkarförbundets kongress startade i morse var stämningen minst sagt mulen efter gårdagens uppgifter om illojaliteter i centralstyrelsen. De framfördes av ordförande Marie Wedin som i sitt inledningstal även meddelade att hon inte ställer upp för omval.

Vid det extrainsatta möte som centralstyrelsen kallade till i går kväll, beslutades om att inleda fredagen med en information.

Bernhard Grewin, förbundets förtroendevalda revisor sedan många år, beskrev de komplicerade turerna kring den lägenhet som förbundet äger på Artillerigatan 24. Det var efter att Reumatikerförbundets lägenhet, där ordförande Anne Carlsson bodde, uppmärksammades för bristande förmånsbeskattning, som Läkarförbundets vd väckte frågan om förbundets lägenhet.

Läkarförbundet tog hjälp av en advokatfirma och, för att göra en lång historia kort, lade in ett öppet yttrande i förbundets deklaration i december 2013. Där ställdes frågan om Skatteverket ansåg att lägenheten skulle förmånsbeskattas.

Efter ytterligare turer kom i maj i år ett beslut från Skatteverket om att lägenheten ska förmånsbeskattas 2012-2013 och förbundet är skyldigt att betala 35 000 kronor extra för denna tid. Det är inte den eller de som bor eller har tillgång till lägenheten som ska förlora på affären utan förbundet får ett påslag på arbetsgivaravgiften.

– Vi revisorer hade inga invändningar mot centralstyrelsens principiella handläggning av ärendet eller mot vd, förklarade Bernard Grewin, och talade både för de förtroendevalda och auktoriserade revisorerna.

Staffan Henriksson, ledamot i centralstyrelsen, hade haft en annan syn på hur ärendet skulle skötas, förklarade han när han steg upp på podiet på kongressen. I stället för att köpa tjänster av en advokatbyrå ville han ställa frågan direkt till Skatteverkets rättsavdelning.

– Att jag engagerade mig i frågan berodde på att jag som styrelseledamot har ett personligt ansvar för att skatter och avgifter betalas som de ska.

Heidi Stensmyren och Ove Andersson fick också stiga upp för att förklara sitt agerande. De hade tillsammans begärt att få in en kommentar i protokollet där det framgick att de inte hade tillgång till lägenheten. Den anteckningen hade Heidi Stensmyren skickat in till Skatteverket sedan hon fått frågor på sin egen deklaration, förklarade hon.

– Varken vi eller Marie har fifflat utan varit öppna med om vi har haft eller inte har haft en lägenhet. Vi trodde att alltihop var ur världen då i december 2013, sa Heidi Stensmyren.

Informationen fick avsedd verkan. När ledamöterna inbjöds att tala fritt var det bara en person som yttrade sig, sedan var alla angelägna att gå vidare i dagordningen. På kafferasten direkt efteråt var stämningen hög, det sorlades och skrattades.

– Det känns väldigt bra att vi pratat om det här nu och att alla känner att vi kan gå vidare. Nu ska vi prata politik, sade Emma Spak, ordförande i Sveriges yngre läkare, Sylf, en inställning som speglades av de flesta övriga ledamöterna.

Det som ligger kvar som en skugga är den anonyma skrivelse med foto på Marie Wedins namnskylt på dörren, som skickades in till Skatteverket. Vem som skickade den kommer aldrig att komma fram, det beklagade flera ledamöter efteråt.

I eftermiddag förväntas Heidi Stensmyren väljas till ny ordförande.

Relaterat material

”Jag kan inte längre ta ansvar för förbundet”

Läkarförbundet i krismöte

Marie Wedin tror på fortsatt stöd

Valberedning vill byta ordförande i läkarfacket

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev