Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Vanligt att patienter byter biologiska läkemedel

Publicerad: 14 juni 2018, 10:17

Ulf Lindström presenterade studien under Eular.

Foto: Petra Hedbom

Patienter med ankyloserande spondylit står sällan kvar på samma läkemedel som de började behandlas med efter fem år. Det visar en svensk registerstudie.


Ämnen i artikeln:

EULAR

För att ta reda på mer om dessa byten har forskare analyserat data från svenska reumatologregistret, SRQ, och sammanställt när dessa läkemedelsbyten sker.

– Vi såg att det bara var 40 procent av patienterna som efter fem år stod kvar på det biologiska antireumatiska preparat som de först fått förskrivet, sa Ulf Lindström, läkare och forskare vid Göteborgs universitet, när han presenterade studien under reumatologikongressen Eular.

Ankyloserande spondylit är en smärtsam, inflammatorisk sjukdom i rygg- och bäckenleder. Det finns i dag fem TNF-hämmare och en IL17-hämmare godkända i Sverige för behandling av sjukdomen. Mellan 40 och 50 procent av patienterna svarar bra på dessa men tidigare observationsstudier har visat att många byter till en annan.

I den aktuella studien tittade forskarna på personer med diagnosen som börjat sin första behandling med ett biologiskt sjukdomsmodifierande antireumatiskt läkemedel, så kallad bDMARD, mellan 2010 och 2015. Efter varje avslutat år med behandling noterades vilken typ av behandling patienterna hade.

Efter år ett stod 74 procent kvar på den initiala behandlingen, efter fem år var siffran 38 procent. Av de som stod på någon bDMARD efter fem år så var det 85 procent som stod på sin första eller andra variant. Men en mindre andel, runt fem procent, var inne på sin fjärde.

– En fjärdedel behandlades inte med någon bDMARD alls efter fem år, sade Ulf Lindström.

Forskarna såg också att andelen som hämtade ut 75 procent av sin definierade dygnsdos sjönk från 88 procent första året till 56 år fem.

Varför patienterna byter preparat svarar inte studien på men Ulf Lindström menar att man behöver ta reda på mer om detta.

Läs mer i abstract:

U Lindström med flera. What happens to patients with ankylosing spondtlitis who strat a first biologic? A swedish study of treatment trajectories in clinical practice. OP00024

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

EULAR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev