Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Vårdbolag anmäler specialist som patientfarlig

Publicerad: 10 februari 2017, 06:00

En ortoped uppges ha skadat var femte patient som genomgått en speciell typ av operation.


Ämnen i artikeln:

Ivo

För lite mer än två år sedan blev ett vårdbolag uppmärksammat på ett ökat antal komplikationer hos, och reoperationer av, patienter som genomgått en viss typ av ortopedisk operation hos bolaget. Efter en intern granskning av operationerna, som alla utförts av en och samma ortoped, stoppade bolaget operationerna våren 2016 och gav även två externa granskare i uppgift att gå igenom utfallet för de 170 patienter som genomgått ingreppet under de senaste tre åren.

I utredningen slår de externa granskarna fast att: ”Sammantaget har 20 procent av patienterna på grund av förlängt eller onödigt lidande utsatts för patientskada”. Granskarna skriver vidare att ingreppen inte kan anses ha baserats på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Efter att ha tagit del av den externa granskningen har vårdbolaget nu anmält den ortoped som utfört ingreppen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter bedömningen att läkaren kan utgöra en fara för patientsäkerheten.

Den anmälde ortopeden har avslutat sin anställning vid vårdbolaget och läkarens nya arbetsgivare ska muntligen ha fått ta del av den pågående utredningen.

Anmälan enligt patientsäkerhetslagen 3 kapitlet 7§

En vårdgivare ska snarast anmäla till Inspektionen för vård och omsorg om det finns skälig anledning att befara att en person, som har legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvården och som är verksam eller har varit verksam hos vårdgivaren, kan utgöra en fara för patientsäkerheten.

Ämnen i artikeln:

Ivo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev