Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Vetenskapliga chefen rankar svenska rön högt

Publicerad: 11 juni 2016, 11:23

När Dagens Medicin ber Eulars vetenskapliga ordförande Dirk Elewaut att lyfta fram en särskilt intressant studie väljer han en från Sahlgrenska i Göteborg.


Ämnen i artikeln:

ReumatismSahlgrenska akademinEULAR

Länk till video

På frågan om vilka rön som har varit mest betydelsefulla under årets kongress lyfter han bland annat fram att studieresultat för läkemedel som riktar sig mot IL17.

– För patienter som inte svarar på tnf-hämmare har alternativen varit begränsade. Nu har en ny klass läkemedel gjort entré. Det är något som har diskuterats mycket under mötet och som jag tror blir viktigt för reumatologer.

Dirk Elewaut är professor i Gent, Belgien, och ordförande för den arbetsgrupp som har tagit fram Eulars vetenskapliga program. Som inriktad mot inflammatoriska ryggsjukdomar är han särskilt glad åt att den nya läkemedelsklassen har visat god effekt mot just sådana sjukdomar, till exempel psoriasisartrit och ankyloserande spondylit.

– Mot de sjukdomarna finns det inte lika många behandlingsalternativ som mot reumatoid artrit så det är värdefullt att det nu kommit en ny läkemedelsklass som vi kan använda när annan behandling inte fungerar.

En annan spännande trend som enligt Dirk Elewaut blivit tydlig under mötet är forskning som syftar till att identifiera tecken på ledgångsreumatism för att kunna undvika att sjukdomen blir allvarligare.

När Dagens Medicin ber honom att välja ut en studie från kongressen som han tycker är särskilt intressant framhåller han en svensk studie som pekar på att personer som har haft inflammation i blindtarmen som barn löper lägre risk att drabbas av ankyloserande spondylit som vuxna, vilken Dagens Medicin skrivit om.

Studiens huvudförfattare är Ulf Lindström, läkare och forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborg.

Ankyloserande spondylit är en smärtsam och allvarlig inflammatorisk ryggsjukdom som brukar ses som ärftlig.

Det som Dirk Elewaut anser är så intressant med den svenska studien är att den utgör en del i en allt starkare evidens för att utvecklingen av reumatiska sjukdomar påverkas mer av miljöfaktorer än vad man tidigare har trott. Han framhåller att den studien från Göteborg innehåller starka epidemiologiska data, men säger också att det behövs mer forskning om miljöfaktorernas betydelse.

Relaterat material

En sjuk blindtarm kan skydda mot AS

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News