Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörelseorganen

Ville dölja mejlväxling under Ilizarov-fallet

Publicerad: 5 oktober 2016, 12:18

Chefläkaren på Skaraborgs sjukhus och den externe utredaren hade tät mejlkontakt under utredningen om Ilizarov-metoden. Vid ett tillfälle övergår de till privat mejl för att undvika insyn.


Ämnen i artikeln:

Skaraborgs sjukhusIlizarov-metoden

Chefläkaren på Skaraborgs sjukhus och den externe utredaren hade tät mejlkontakt under utredningen om Ilizarov-metoden. Vid ett tillfälle övergår de till privat mejl för att undvika insyn.

Det är mot andemeningen med offentlighetsprincipen, menar en jurist.

Mejlväxlingen mellan chefläkare Marga Brisman på Skaraborgs sjukhus och utredaren Olle Svensson, professor vid Umeå universitet, började i februari. Då anlitades Olle Svensson som extern utredare i samband med en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om felaktig använding av Ilizarov-metoden. Mejlkonversationen, som P4 Skaraborg publicerat, handlar till stor del om praktiska detaljer. Men tidigt börjar fler intressera sig för utredningen. I mars skriver Olle Svensson:

”Suck. Det ringer massor av kollegor och även lokalpressen. Det är ju det som är meningen med myndighetsutövning snarare än enskilda utredare, eller hur?”

I juni har utredningen kommit längre och det har blivit tydligare vartåt utredningen lutar. Marga Brisman skriver:

”Jag går på semester 15.7 så det vore toppen om du var klar något innan så att jag kan ta stormen när den kommer. Jag utgår från att du ger rejäl kritik av omhändertagandet. Jag tror att vi som sjukhus kommer att få mycket kritik.”

Olle Svensson svarar och frågar om Marga Brisman har någon privat mejladress. Ett par dagar senare påpekar han återigen nyttan av att använda en privat adress, i ett mejl från sin privata mejladress till Marga Brismans privata:

”Ringt igen några journalister från Sveriges Radio och ngn lokalblaska. Skulle föreslå att vi använder gmail för våra diskussioner.”

Marga Brisman svarar ”ja, absolut”. Men när Dagens Medicin frågar Olle Svensson om den privata mejlkonversationen menar han att någon sådan i princip inte förekom:

– Det var något enstaka mejl. Så det fungerade inte.

Så du menar att ni hade ingen mejlkonversation?

– Det vi skrev är ju inga hemligheter, säger Olle Svensson.

Vad var tanken med din fråga om privat mejl?

– Tanken var att man skulle kunna föra en mer öppen… Det är inte som Hillary Clinton. Men vi gjorde inte det, säger Olle Svensson som med Hillary Clinton refererar till skandalen kring USA:s presidentkandidat som använt en privat mejladress för ärenden i sin roll som utrikesminister, ärenden som senare blivit hemligstämplade.

I en intervju med P4 Skaraborg förnekade Marga Brisman att hon haft någon mejlkontakt med Olle Svensson via privat mejl. Detta trots att hon flera dagar tidigare, i ett mejl till sjukhusdirektören, skrivit att hon använt sin privata mejl, och att hon insett att det varit olämpligt, rapporterar radiokanalen.

Även i en mejlintervju med Dagens Medicin nekar hon till att granskningen diskuterats i privat mejl:

Varför övergick Marga Brisman och Olle Svensson till privat mejl?

”Vi har inte övergått till privata mejl. Vi skötte all korrespondens som gäller det aktuella ärendet via den offentliga mejladressen. Alltså: all korrespondens i det aktuella ärendet sköttes via den offentliga mejladressen.”

Marga Brisman och Olle Svensson behöver dock inte ha gjort något olagligt.

– Om man pratar om att de skulle haft skyldighet att använda sin jobbmejl så tror jag att det är svårt att slå fast mot bakgrund av det som framkommit. Eftersom jag inte har studerat saken närmare är det ju egentligen svårt för mig att uttala mig generellt. Jag skulle inte tro att det bryter mot lagen, säger Jane Reichel, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

– Men det är klart, att medvetet kringgå offentlighetsprincipen ser inte bra ut. Det är svårt att se att de bryter mot regler, men det är andemeningen i Tryckfrihetsförordningen de bryter emot, säger hon.

Om däremot känslig privat information skickas via privat mejl kan sekretessregler dataskyddslagstiftningen spela in, med tanke på att det i så fall ligger på externa servrar.

– Det ska man helst inte skicka i privat mejl. Och kanske inte i någon annan heller, säger Jane Reichel.

Relaterat material

Läkare stängs av efter 37 vårdskador

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev