Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Akupunktur och träning fungerar bra mot onda nackar

Publicerad: 20 februari 2008, 14:39

Akupunktur och massage fungerar bättre mot vanliga nacksmärtor än flera mer etablerade behandlingar, enligt en ny internationell kunskapssammanställning där svenska forskare deltagit.


Fysisk träning, massage, smärtstillande läkemedel, akupunktur och lågintensiva laserbehandlingar är de bästa behandlingsmetoderna vid mildare nacksmärtor. Slutsatserna presenteras inom ramen för nya internationella behandlingsrekommendationer som publiceras i februarinumret av tidskriften Spine.

 - Det individuella behovet måste styra vilket av dessa tillvägagångssätt som är mest lämpligt i det enskilda fallet, säger Lena Holm, doktorand vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet, och en av forskarna som ingått i expertgruppen.

 - Jag blev överraskad av att det fanns så många studier som visat effekt med alternativa metoder som akupunktur. Dessa behandlingar är på frammarsch i Sverige, men kanske bör de ha en ännu större användning, säger Lena Holm.

 Behandling med nackkragar och ultraljud är metoder som har viss användning i dag, som inte bör användas vid mildare nacksmärtor enligt rapporten.

 Bakom studien och det 236-sidiga vägledande dokumentet står den internationella expertgruppen Bone and Joint Decade Task Force on Neck Pain, som publicerar sina slutsatser i februarinumret av tidskriften Spine.

 Gruppen har analyserat en lång rad studier och tidigare kunskapssammanställningar som kartlagt risk, prognos, bedömning och omhändertagande av patienter med nacksmärtor. Målet var att ta fram handfasta, evidensbaserade råd till kliniker.

 Experterna föreslår att nacksmärtor vid diagnostillfället bör värderas på en fyrgradig skala. För de lindrigaste besvären, kategori 1 och 2, föreslås ovanstående åtgärder i första hand.

Kunskapsdokumentet online i tidskriften Spine

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev