Smärta
Alliansen vill ha en större sjukhusstyrelse
Publicerad: 11 april 2018, 09:06
Alliansen i Stockholms läns landsting håller pressträff om förslaget till ny styrelse för Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Linda Berglund
När Alliansen föreslår en ny styrelse för Karolinska universitetssjukhuset breddas den med fler kompetenser, från fem till sju personer.
Håkan Sörman föreslås som tidigare rapporterats bli ny ordförande och Eva Fernvall, vice ordförande. De andra namnen som hittills presenterats på dagens pressträff är Kjell Asplund, Ylva Hambraeus Björling, Håkan Nilsson och Karin Eliasson.
Håkan Nilsson, ekonomi licenciat, och Ylva Hambraeus Björling, som har erfarenhet av styrelsearbete och ledning av små och stora organisationer, sitter redan i den nuvarande styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset.
Kjell Asplund är ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, Smer. Han ledde utredningen av Karolinska universitetssjukhusets hantering av Paolo Macchiarini och lämnade rapporten ”Fallet Macchiarini – Utredning av verksamheten med transplantationer av syntetiska luftstrupar vid Karolinska universitetssjukhuset” till sjukhusledningen i augusti 2016.
Karin Eliasson är också ett nytt namn och hon är idag HR-direktör för Autoliv med hög kompetens inom hållbarhetsfrågor, enligt Alliansen.
Ytterligare en person kommer att presenteras senare.
Beslut om den nya styrelsen fattas av landstingsfullmäktige i maj.
Styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset ställde sina platser "till omedelbart förfogande" igårkväll. Beskedet kom samtidigt som allianspolitikerna i landstinget slår fast att en omstart krävs och att styrelsen ska bytas ut.
Styrelsemedlemmarna förklarade inte närmare varför de avgår i det pressmeddelande de skickade ut på tisdagskvällen.
"Det viktigaste för oss är Karolinska universitetssjukhusets verksamhet och framgång. Vi vill undvika att en debatt kring styrelsen och dess arbete blir en distraktion och ett hinder för det fortsatta arbetet med Karolinska universitetssjukhuset", skrev de kort.
På Dagens Nyheters debattsida utvecklar Alliansens gruppledare i Stockholms läns landsting samtidigt varför de anser att det ska utses en ny styrelse på landstingsfullmäktige i maj. Bakgrunden är alla problem och ekonomiska skandaler som Nya Karolinska lidit av. Det handlar om tekniska problem, dålig ekonomistyrning, överanvändning av konsulter och för hög totalkostnad.
– Vi har funderat kring styrelsen under en längre tid. Det finns ingen enskild händelse som lett fram till detta, sa Irene Svenonius (M) på onsdagens pressträff.
Alliansen står också fas vid beslutet att Karolinska universitetssjukhusets gamla huvudbyggnad ska säljas längre fram. Beslutet åttremmitterades av landstingsfullmäktige i februari. Det finns ett antal frågeställningar som måste utredas först.
– Det är väldigt relevanta synpunkter som kommit från de fackliga. Vi har inte gjort en omprövning av behovet, men vi skjuter på försäljningen, säger Ella Bohlin (KD) till Dagens Medicin.
Dagens Nyheter har dessutom på senare tid rapporterat om flera fall av misstänkt jäv i beslut rörande Karolinska universitetssjukhuset. Bland annat har den nu avgående styrelseordföranden Anders Ekblom kritiserats för att sitta på dubbla stolar då han också är styrelseordförande i ett bolag som betalar Karolinska för att läkemedelsbolag ska få göra kliniska tester på sjukhusets patienter.
Nu anser Alliansen att en "ordentlig omstart" är nödvändig.
Oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) är kritisk mot den typ av styrelse – en så kallad professionell styrelse med flera externt rekryterade ledamöter – som sjukhuset haft och enligt alliansförslaget kommer att fortsätta med.
– Får vi styra efter höstens val kommer vi att ta bort den här styrelsen och byta den mot en annan typ av styrning. Det är otillräckligt att byta namn, men Alliansen verkar tro att det räcker med att byta några personer mot andra personer.
– Vi skulle vilja ha en blocköverskridande dialog med andra partier, säger hon till TT och pekar till exempel på det nödvändiga i att åtgärda problemen med samverkan mellan länets akutsjukhus.
– Man måste få en ordning så att vårdens pengar går till vård och så att kapaciteten i länet säkras.
TT har sökt landstingsdirektör Malin Frenning. Hon ville på tisdagskvällen inte kommentera beskedet att styrelsen ställt sina platser till förfogande med omedelbar verkan.
Stockholms läns landsting skriver på sin hemsida att arbetet med att ta fram en ny styrelse påbörjas och att ett förslag ska läggas fram till ägarutskottets nästa sammanträde som hålls den 17 april. Nya styrelseledamöter kommer därefter att väljas av landstingsfullmäktige som har sitt nästa sammanträde den 8 maj.
Alliansen flaggar också på DN debatt för att landstinget förhandlar om att ta över en del av lånesumman från Skanska, för att kunna ta upp nya lån med lägre ränta. Alliansen konstaterar att OPS-avtalet gjorde upphandlingen dyrare än nödvändigt – landstinget självt borde ha står för upplåningen och låtit upphandlingen handla om själva bygget.
Sjukhusdirektör Melvin Samsom vill inte besvara frågor om sitt eget ansvar för exempelvis styrning och ekonomi som tas upp i Alliansens kritik i debattartikeln i DN. I en intervju med DN säger Melvin Samsom att han inte har träffat den nya styrelsen än.
– Jag nåddes av nyheten i går kväll. Jag hoppas att träffa den nya styrelsen de närmaste dagarna för att se hur vi kan fortsätta arbetet, säger han till DN.
Relaterat material
DAGENS MEDICIN OCH TT