Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Användningen av ECT kartlagd

Publicerad: 28 november 2012, 10:37

RIKSSTÄMMAN Elchocksbehandling används för sällan inom BUP och de geografiska skillnaderna är svåra att förklara, anser ST-läkaren Christian Lindberg.


Christian Lindberg, som arbetar inom barn- och ungdomspsykiatrin vid universitetssjukhuset i Linköping, har kartlagt användningen av elchocksbehandling, ECT. Mellan januari 2009 och september 2010 användes metoden för 14 ungdomar i åldern 15-17 år. De unga kvinnorna övervägde och utgjorde hela 79 procent av dem som fick elchockerna.

Flest ECT-behandlingar gjordes i Västmanland, Halland och Göteborg. I folkrika landsting och regioner som Stockholm och Skåne redovisas noll.

Skillnaderna beror delvis på olika traditioner och inställning hos olika läkare. Men de är ändå oförklarligt stora, sade Christian Lindberg efter sitt föredrag på Läkarstämman.

Jämfört med många andra länder förekommer ECT sällan i Sverige. Endast en procent av alla behandlingar här gäller personer under 18 år och det gäller i hela världen.

Christian Lindberg beklagar det och understryker att när ECT används vid svåra affektiva sjukdomar, som svår depression och bipolär sjukdom är behandlingsresultaten goda.

I studien av de 14 svenska fallen redovisas klara förbättringar för 90 procent av patienterna.

Biverkningarna i form av huvudvärk och övergående minnesstörning är ungefär desamma som för vuxna.

Christian Lindberg deltar i arbetet med kliniska riktlinjer för ECT inom barn- och ungdomspsykiatrin och de ska vara klara nästa år.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev