Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Arg doktor kastar ingen i soptunnan

Publicerad: 30 augusti 2013, 11:16

Björn Bragée vill inte hänga ut någon, bara berätta olika patienters historia.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Dålig vård ska bli bra tv. Läkaren Björn Bragée ställer kollegorna mot väggen på bästa sändningstid – i jakten på havererad vård med lyckliga slut.


I går torsdag sändes den första delen av Arga doktorn, Sveriges Televisions nya serie om sex patienter som på olika vis har råkat illa ut i svensk sjukvård.

Smärtspecialisten Björn Bragée står framför kameran i akt och mening att ställa så mycket som möjligt tillrätta.

– Om jag ska vara ärlig känns det jättenervöst, säger han när han träffar Dagens Medicin några dagar före premiäravsnittet.

Med det menar han inte att det skulle kännas pirrigt att synas i tv – han är ganska van vid det här laget. Inte heller att det känns obehagligt att öppet lyfta fram felbedömningar, remisslarv, missade undersökningar, avvisande eller otrevligt bemötande som olika företrädare för vård­apparaten har gjort sig skyldiga till.

Nej.

Björn Bragée är i stället rädd att programserien ska uppfattas som en lättviktig dokusåpa.

– Det är den inte. Den är resultatet av ett mycket gediget arbete av ett stort och professionellt team.

Syftet med Arga doktorn är inte att göra en vårdpolitisk granskning. Inte heller att älta fel eller hänga ut någon, säger Björn Bragée. Han är inte hämndlysten å patienternas vägnar och han värjer sig när Dagens Medicin frågar om Arga doktorn kan ses som patienternas motsvarighet till konsument­programmet Plus – fast utan soptunna på slutet?

– Nej! Och det är heller inte Vårdsveriges Uppdrag granskning, absolut inte. Utan jag är ute efter att hjälpa patienter och skildra vården ur ett patientperspektiv.

Trots löftet att ingen ska bli hudflängd har det varit svårt att få läkare att ställa upp på intervju, säger Björn Bragée.

– De tycker att det har känts väldigt konstigt att bli uppringda av mig som tv-person. Tonen kan ändras väldigt mycket då. Det finns många som inte vill vara med och det får man ju respektera. Men man förlorar på det! Dålig vård kan ju bli väldigt bra tv.

De sex patienter som medverkar har valts ut med omsorg. De ska ha en historia som går att berätta, deras livsöden ska vara möjliga att förbättra med rätt insatser, och de och deras anhöriga ska stå pall för den press som en medverkan i tv medför.

Björn Bragée har läst i princip varenda en av de drygt 1 000 ansökningar som SVT fick in då missnöjda patienter efterlystes.

– Vi har inte valt ut de värsta fallen. Vilka historier jag har läst! Man fattar inte att det är sant i dagens Sverige.

Vad har förvånat dig mest?

– Att vården är så avvisande mot patienter som upplevs som krångliga. Det trodde jag faktiskt inte. Och ojämlikheterna över landet har förvånat mig. När det blir konkret, på den personliga nivån, blir man alldeles paff.

Hur kommer tittarna att reagera?

– Folk kommer att gråta. Så bra är det – när vården gör rätt till slut.

Fotnot: Arga doktorn sänds i SVT1 klockan 21.00, sex avsnitt med start den 29 augusti.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev