Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Även läkare går på medicinska myter

Publicerad: 3 januari 2008, 15:15

Det är inte farligt för ögonen att läsa i mörker. Och eftersom vi använder betydligt mer än bara en tiondel av hjärnan, borde vi kunna genomskåda medicinska myter. Men inte ens läkare klarar det. De blir lika lurade som sina patienter, enligt en studie i BMJ.


Tidskriften British Medical Journal, BMJ, laddade upp inför julen med att slakta vanliga medicinska myter. Inte ens läkarna själva klarar av att känna igen vandringssägner som i vissa fall har cirkulerat i över hundra år. Det visar den studie som forskarna Rachel C Vreeman och Aaron E Carroll har gjort och som publiceras i BMJ:s decembernummer.

De vanligaste medicinska myterna gås systematiskt igenom. Antingen avfärdas de som lögner, eller så konstateras det att det inte finns några som helst bevis för att de är sanna. Här är de:

1. Drick minst åtta glas vatten om dagen. Nej, det behöver man inte alls göra. Faktum är att det till och med kan vara skadligt. BMJ, som letat efter ursprunget, fann en rekommendation från 1945 om att vuxna ska dricka 2,5 liter om dagen, 1 milliliter för varje kalori man stoppar i sig. Men ett viktigt tillägg föll bort och skapade grogrunden för dagens boom för vatten i såväl flaska som i dunk på jobbet: Den största delen av vätskan finns redan i maten vi äter varje dag. Man behöver alltså inte dricka extra mycket, det leder i bästa fall till upprepade toabesök, i värsta fall till vattenförgiftning och inkontinens.

2. Vi använder bara 10 procent av hjärnan. Fel. Trots att myten härstammar ända från 1907, lever den vidare. Faktum är att ingen del av hjärnan är helt inaktiv. Det visar inte minst studier på patienter med hjärnskador. Vilken del av hjärnan som än skadas, får det konsekvenser. Men visst är det skönt att inbilla sig att man har stora, outnyttjade resurser!

3. Hår och naglar fortsätter växa efter döden. Nej, det gör de inte. Det handlar i själva verket om en synvilla. När huden torkar ut och drar sig tillbaka, kan det se ut som att hår och naglar blivit längre. Men för att de ska växa, krävs ett komplicerat – och i allra högsta grad levande – samspel av hormoner.

4. Om man rakar håret blir det tjockare och växer snabbare. Fel. Redan 1928 slogs det fast i en studie att detta är en myt. Även här handlar det om en synvilla eftersom nytt hår som inte har hunnit blekas av solen ser tjockare ut. Rakat hår som växer ut ser också tjockare ut eftersom topparna är kapade.

5. Läsa i mörker skadar ögonen. Nej, dålig belysning skadar inte ögonen. I alla fall inte permanent. Däremot kan man få andra, övergående symtom när man sitter och anstränger sig för att se. Men de är, som sagt, övergående.

6. Mobiltelefoner stör medicinsk utrustning på sjukhus. I stort sett falskt, även om ansedda Wall Street Journal svalde myten med hull och hår i en stort uppslagen artikel 1993 som fick många sjukhus att bannlysa mobiler. De enda störningar som hittats vid tester har varit mycket små och då har avståndet mellan mobilen och sjukhusapparaterna varit mindre än en meter.

En annan, segdragen, myt som alla svenska barn drabbats av är påståendet att man får kramp av att bada efter maten. Men det är också fel.

LO Hensjö är medicinsk chef på Sjukvårdsrådgivningen.se. Under sina 20 år som allmänläkare i Gustavsberg utanför Stockholm har han stött på många medicinska myter. En av de vanligaste missuppfattningarna från patienterna är att man inte får dricka alkohol ihop med penicillin.

– Men jag har inte slagits mot det utan alltid låtit det passera. Dessutom handlar det bara om en kort kur på tio dagar, säger LO Hensjö.

Han tror att vårt behov av trygghet och bekväma tumregler bidrar till att myter lever kvar.

– Man behöver något att hålla sig i, i en skakig värld. Det mormor sade låter väl klokt och så tänker man att det är bäst att hålla sig på den säkra sidan, säger LO Hensjö.

Artikelförfattarna i British Medical Journal skickar med en from förhoppning: Att läkare åtminstone ska ta reda på om det de säger till patienterna är baserat på fakta eller muntlig vandringssägen. Att även läkare låter sig luras understryker, enligt skribenterna, än en gång vikten av att läkare ständigt fortbildar sig.

British Medical Journal: ”Medical myths"

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev