Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Brist på intensivvårdsplatser bakom dödsfall i Stockholm

Publicerad: 16 januari 2008, 11:27

Patienter har dött på grund av bristen på intensivvårdsplatser. Nu kräver Socialstyrelsen att Stockholms läns landsting gör en handlingsplan och kartlägger hur många patienter som har drabbats.


Den 53-årige mannen hade ramlat i trappan och skadat sig så illa att han opererades omedelbart. Sedan lades han in på intensivvårdsavdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Men platsbristen tvingade personalen att flytta honom till en ortopedavdelning, trots att han fortfarande var allvarligt sjuk. Några dagar senare dog patienten.

Händelsen sommaren 2006 anmäldes till Socialstyrelsen enligt lex Maria. Utredningen,  visade att mannen flyttades alldeles för tidigt och sannolikt hade överlevt om han hade fått stanna kvar.
Det här är inget engångsfall, konstaterar Socialstyrelsens vetenskapliga råd, professor Lars Wiklund.

– Jag ser bara skummet på ytan när det har gått riktigt åt skogen. Men det händer alltför ofta att patienter får lämna intensiven för tidigt, säger Lars Wiklund.

Personalbristen mest akut
Den 53-årige mannen tillsammans med åtminstone ytterligare ett fall med dödlig utgång har nu fått Socialstyrelsen att kräva en handlingsplan av landstinget. Planen ska innehålla både åtgärder och en kartläggning av hur många patienter som har drabbats.

– Vi ser allvarligt på det här. Därför vill vi avkräva en redovisning och säkerställa att de patienter som behöver intensivvård får det, säger Staffan Blom, chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Stockholm.

Stefan Engqvist, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, ser personalbristen som det mest akuta problemet just nu.

– Om det fanns tillräckligt med intensivvårdssjuksköterskor skulle vi utan tvekan kunna öppna tio tolv platser till, säger Stefan Engqvist.

Inga Tjäder är överläkare på den intensivvårdsavdelning i Huddinge där den 53-årige mannen först vårdades. Hon har levt med platsbristen i flera år och säger att personalen tvingas göra omöjliga prioriteringar.

– Största oron när man går på sin jour är hur man ska få platserna att räcka till. Det är känslomässigt jobbigt. Vi lägger ner ett otroligt arbete på att hitta intensivvårdsplatser, säger Inga Tjäder.

Patienter tvingas cirkulera mellan intensivvårdsavdelningar i hela Stockholm och även utanför länet.

– Det känns okej när man har hittat en plats. Däremot är det svårare när man skickar till en avdelning som har en annan vårdnivå. Då försöker vi förvissa oss om att de har tillräckliga resurser, säger Inga Tjäder.

Satsning ska lindra platsbrist

Brist på vidare­utbildade sjuksköterskor pekas ut som en viktig förklaring till problemen inom intensivvården i Stockholm. I en särskild satsning vidareutbildas därför en grupp sjuksköterskor i intensivvård. Den första kullen går ut i vår.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev