Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Brist på kompetens inom rehabilitering

Publicerad: 19 december 2012, 12:56

Många landsting har en allvarlig brist på kompetenser inom rehabilitering av hjärnskador, enligt Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

Rehabilitering

Olika landsting har olika möjligheter att rehabilitera patienter med hjärnskada. Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen har gjort.

Under 2011 vårdades 7 000 patienter med medelsvår till svår traumatisk hjärnskada i slutenvården och närmare 4 000 i den specialiserade öppenvården.

Skillnaderna mellan landstingen är stora. Var fjärde landsting anser att de endast till liten del eller inte alls har fyllt behovet av specialistläkare inom rehabiliteringsmedicin. Ännu fler landsting har brist på kuratorer, logopeder, dietister och psykologer eller neuropsykologer.

Hos många landsting saknas det även styrdokument och riktlinjer för prioriteringar.

– Det här är allvarligt. Många landsting behöver se över vilka kompetenser som inte finns i tillräcklig grad. För att personer med traumatisk hjärnskada ska få en jämlik vård bör möjligheten att få tillgång till insatser från relevanta kompetenser inte variera beroende på var man får sin rehabilitering, säger Christina Broman, projektledare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen genomfördes under 2012 och baseras på en enkätundersökning samt på data från Socialstyrelsens patientregister.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev