Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Brist på sjuksköterskor

Publicerad: 11 december 2015, 13:33

Foto: Thinkstock

Den senaste statistiken från SCB visar att arbetsgivarna skriker efter sjuksköterskor och barnmorskor.


Arbetskraftsbarometern 2015 bygger på statistik från Statiska centralbyrån, SCB, och årets siffror är ingen munter läsning vad det gäller tillgången på utbildade inom hälso- och sjukvård.

Störst är bristen på sjuksköterskor och då framförallt på de med vidareutbildning i anestesi-, intensiv- och operationssjukvård. Men även grundutbildade sjuksköterskor och sjukskötskor med andra specialistutbildningar är en bristvara, skriver SCB på sin hemsida.

Under de senaste åren ska också andelen arbetsgivare som bedömer att det råder brist på barnmorskor och distriktssköterskor ha ökat. 2015 höll sju av tio arbetsgivare med om den bedömningen.

– Vi har länge påtalat bristen på specialistsjuksköterskor och föreslagit lösningar. Nu lyfter SCB att det även är brist på sjuksköterskor utan specialistutbildning. Villkoren för våra medlemmar måste omedelbart förbättras. Våra yrken är attraktiva. Många söker till utbildningarna. Men löner, arbetstider och karriärutveckling måste moderniseras och bli bättre för våra medlemmar, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, i ett pressmeddelande.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev