Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Bruten penis har god prognos - även om urinröret har gått av

Publicerad: 7 december 2004, 07:54

Penisfraktur är en ovanlig skada - endast 1 300 fall finns rapporterade i världen från 1935. Att dessutom urinröret skadas är direkt sällsynt. Vid Universitetssjukhuset i Lund har tre fall av samtidig penis- fraktur och urinrörsskada opererats de senaste tre åren.


- Operation är alltid nödvändigt vid penisfraktur, även när inte urinröret skadas. Detta för att få tillbaka en normal funktion i penisen. Om inte riskerar förmågan till erektion att försämras, och penisen kan också få en onaturlig böjning, säger Fredrik Sundén, specialistläkare i urologi vid sjukhusets urologiska klinik, som presenterade de tre fallen på Svenska läkaresällskapets riksstämma i Göteborg.  Penisfraktur orsakas ofta av ett trauma mot en erigerad penis i samband med ett samlag. Men det finns också fall då skadan inträtt i samband med att en erigerad penis "knäckts" på morgonen när mannen ska kissa.  - Det är i alla fall vad en del män påstår. Jag har också hört talas om andra versioner, till exempel att penisen klämts i en bildörr. Det är svårt att avgöra sanningshalten, säger Fredrik Sundén.

Svällkroppens hinna brister  Vid en penisfraktur brister den ena eller båda svällkropparna som fyller penisen med blod vid erektion. Svällkroppen omges av en tunn, men seg hinna. När hinnan runt den blodfyllda svällkroppen spricker töms den på blod och ståndet slaknar omgående.  Blodet bildar ett stort hematom och penisen blånar. Ibland uppstår även en svullnad och en onaturlig böjning.  - Kan mannen inte kissa, och det kommer blod ur urinröret, är det ett tecken på att även urinröret är skadat, berättar Fredrik Sundén.  Det första fallet var en 30-årig man som haft samlag i "missionärsställningen" och som stött emot kvinnans pubisben. Det andra fallet var en 28-årig man som haft samlag med kvinnan ovanpå. I båda dessa fall var traumat så stort att båda svällkropparna gick sönder och även urinröret gick helt av.

Omskuren på köpet  Det tredje fallet var en man i 50-årsåldern som uppger att han gått upp mitt i natten för att kissa och som tvingat ner erektionen. I hans fall hade bara den ena svällkroppen brustit och urinröret hade fått en spricka.  - Det tycks inte ha någon betydelse för resultatet om det dröjer sex eller 15 timmar till operation. Men det är onödigt att patienten dröjer med att komma till sjukhus, säger Fredrik Sundén.  Alla tre patienterna är opererade med den metod som är gängse vid penisfraktur. Läkaren drar tillbaka förhuden så att ollonet ligger fritt. Därefter skärs ett snitt i penishuden, runt om, cirka 5 millimeter ovanför ollonet.  - Då kan man dra ner huden som en polotröja mot penisroten och blottlägga svällkropparna. På engelska kallas detta steg i proceduren för "degloving", berättar Fredrik Sundén.  Nästa steg är att avlägsna hematomet och att sy igen svällkropparna. En kateter sticks in i urinröret för att se om det har rupturerat, helt eller delvis. I så fall sys ändarna ihop, fortfarande med katetern på plats.  När ingreppet är klart dras huden tillbaka och sys fast där snittet lades från början. Det innebär att patienten "på köpet" blir omskuren, vilket inte svenska män brukar uppskatta.  - Men det blir inte bra att behålla förhuden. Den lägger sig som en krans runt ollonet och är i vägen, fortsätter Fredrik Sundén.  Uppföljning av ingreppet görs sällan om det enbart gäller en penisfraktur, men har även urinröret skadats bör flera kontroller göras för att kontrollera trycket i strålen och förmågan att tömma urinblåsan.  - De två yngre männen, vars urinrör helt hade gått av, har en fullständigt återställd funktion, konstaterar Fredrik Sundén.  Den tredje mannen har flyttat utomlands och hann bara göra en kontroll efter en månad. Därefter saknas information om hur det har gått för honom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev