Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Chefsbråk orsakar kris på Sahlgrenska i Göteborg

Publicerad: 20 november 2008, 07:40

Höga chefer vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin i Göteborg ligger i strid med varandra om bisysslor och ekonomi. På torsdagen den 20 november hålls ett krismöte för att lugna de inblandade.


Det är flera höga chefer som är inblandade i de bråk som pågått under den senaste tiden. I bråkets nav finns Lars Ekström, områdeschef för bland annat medicin vid sjukhuset, uppger Göteborgs-Posten.

– De ifrågasätter min heder. Och jag undrar naturligtvis vilka som vill åt mig, vill mig ont, säger han till tidningen.

Lars Ekström får medhåll om att det bedrivs en förtalskampanj mot honom, från sjukhusdirektör Jan Eriksson.

Bråket handlar delvis om att Lars Ekström tillsammans med sin fru Anette Ekström har varit aktiv i två stiftelser som bland annat sålt material för kurser inom hjärt- och lungräddning. Paret har tagit ut 790 000 kronor i aktieutdelning. Frun har dessutom utkvitterat lön och pension för drygt 2,2 miljoner kronor från stiftelserna.

Många, inklusive professor Olle Isaksson, prefekt vid Sahlgrenska akademin, anser att inblandningen i stiftelsen är en bisyssla som är oförenligt med chefstjänsten vid sjukhuset, men Jan Eriksson har känt till stiftelserna och försvarar Lars Ekström. Aktieutdelning är inte otillåtet, och det är numera endast frun som är aktiv.

Lars Ekström tror att även andra orsaker ligger bakom ”förtalskampanjen”. Han har nämligen tidigare själv uppmanat två av sina läkare att avveckla en kommersiell bisyssla, varefter läkarna sade upp sig från Sahlgrenska universitetssjukhuset. Dessutom har chefen för medicinkliniken, professor Bengt-Åke Bengtsson, slutat i protest mot ekonomiska besparingar som genomförts av Lars Ekström under 2008.

Olle Larkö, dekan vid Sahlgrenska akademin, kritiserade också nyligen i sjukhusets personaltidning SU-magasinet flera områdeschefer för att de inte doktorerat – och bland dem ingår Lars Ekström.

Under torsdagen kommer Jan Eriksson, Lars Ekström, Olle Isaksson och Olle Larkö ha ett krismöte, för att det ansträngda läget ska förändras, uppger Göteborgs-Posten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev