söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

”Det här är ovanlig materia”

Publicerad: 11 december 2018, 13:03

Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik Foto: Magnus Laupa

Extremt komplicerade frågor och en ovana att befatta sig med dessa. Det framhåller Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik, som förklaringen till att åklagarna landat i olika slutsatser om förundersökning mot Paolo Macchiarini.

Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens BarnsjukhusPaolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetSmärta

– Det här är extremt, jag understryker, extremt komplicerade frågor att avgöra rent straffrättsligt i och med att det är komplicerade medicinska skeenden. Därför är det kanske mindre förvånande att olika åklagare gör olika bedömning jämfört med i ett vanligt ärende av brottsbalks-karaktär, säger Stefan Wahlberg.

Han tillägger:

– Det här är ovanlig materia för åklagarna att hantera, det är det verkligen.

Åklagaren säger att det här inte betyder att den tidigare åklagaren gjorde en felaktig bedömning för ett år sedan.
– Nej, de gjorde en annan bedömning och det får man vara ödmjuk för i ett sådant här svårbedömt fall. Man ska heller inte glömma att Paolo Macchiarini har rätt till samma typ av behandling som alla misstänkta människor har, det vill säga hellre fria än fälla.

Tror du att åklagaren nu är mer övertygad än de föregående om att det här kan leda till åtal, eller är det sannolikt att förundersökningen läggs ner på nytt?
– Om du tänker dig utredning, åtal och rättegång som kronologisk axel så skulle jag säga att Mikael Björk just nu befinner sig vid samma punkt kronologiskt som de två tidigare kammaråklagarna var vid för ett år sedan när de lade ner förundersökningen. Med den skillnaden att han just i den punkten kommer till en annan slutsats, det vill säga att det finns lite mer att utreda för att se om det går att få till ett åtal.

I åklagarmyndighetens pressmeddelande säger överåklagaren Mikael Björk att det inte finns särskilt många domar från Högsta domstolen som ger vägledning. På frågan om hur åklagaren nu kommer gå tillväga drar Stefan Wahlberg en parallell till ett annat uppmärksammat fall: en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus som misstänktes ha gett ett spädbarn en dödande dos av narkotikaklassat läkemedel, men som i Solna tingsrätt friades 2011.

– Den domen, som i sig är ett mästerverk i att motivera en sådan komplicerad fråga på ett sådant överskådligt och bra sätt, bevisade att åklagaren i det målet inte heller nådde hela vägen fram till en fällande dom.

– Man kan nog med fog säga att efter det målet har man från åklagarhåll varit lite extra försiktig med den här typen av ärenden när det kommer in anmälningar, för att man känner att man inte behärskar det medicinska. Man sneglar gärna på vad som händer inom disciplinärendena innan man fattar några beslut.

När tror du att åtalsbeslutet meddelas?
– Det kan säkert ta ett år till, utan att ha någonting ytterligare på fötterna men det kan sådana här saker göra.

Relaterat material

Förundersökning mot Macchiarini öppnas igen

”Viktigt att sanningen kommer fram”

Paolo Macchiarini – detta har hänt

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev