Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Dispens för medel mot fetma tas bort

Publicerad: 17 juni 2002, 12:03

Möjligheten att söka dispens för att få rabatterade läkemedel mot impotens och fetma försvinner den 1 oktober. - Läkemedelsförmånsnämnden kommer inte att ge några dispenser, säger Ann-Christin Tauberman, den nya myndighetens generaldirektör.


De patienter som har beviljats dispens av regeringen kommer dock att kunna utnyttja den tiden ut. Alla dispenser som givits är tidsbegränsade.   Däremot öppnas nya möjligheter för att impotens- och fetmaläkemedel på nytt kan komma att ingå i läkemedelsförmånen. Den nya myndigheten har befogenhet att utesluta mediciner ur förmånssystemet - och att låta läkemedel som tidigare inte ingått få vara med. Från och med den 1 oktober kan läkemedelsbolag ansöka om att deras mediciner ska ingå i förmånssystemet.  - Då kan man gissa att det här är ansökningar som kommer, säger Ann-Christin Tauberman, och syftar på läkemedel mot impotens och fetma.  Nämnden har även en möjlighet att villkora rabatter. Det betyder att myndigheten har möjlighet att bevilja exempelvis patienter med ett BMI-värde över en viss gräns rabatt på vissa fetmaläkemedel.  Myndigheten har tre månader på sig att behandla inkomna ansökningar. Om ett läkemedelsföretag ansöker om att ett läkemedel ska ingå i förmånen kan det alltså dröja upp till 90 dagar innan det är klarlagt om det ska rabatteras eller inte. Detta skapar ett glapp för de patienter som anses ha synnerliga skäl att få rabatterade läkemedel mot fetma och impotens - de som i dag har dispens.   Om jag är en patient som i dag har dispens för Xenical och min dispens upphör den 1 oktober - vad händer med mig då?

- Jag vet faktiskt inte. Det enda jag vet är att man inte kan skriva till nämnden och få några dispenser, säger Ann-Christin Tauberman.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev