Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

DO stämmer landsting för diskriminering av tysk läkare

Publicerad: 14 juni 2007, 11:56

Ombudsmannen för etnisk diskriminering, DO, stämmer Landstinget Halland för lönediskriminering av en allmänläkare med tyskt ursprung. DO vill att landstinget betalar läkaren ett skadestånd på över 220 000 kronor.


Läkaren, en 63-årig man, flyttade i slutet av 1990-talet från Tyskland till Sverige. Han hade då 22 års erfarenhet som specialist inom allmänmedicin från sitt forna hemland. År 1997 fick han svensk läkarlegitimation och sedan 2001 är han anställd som distriktsläkare vid en vårdcentral i Landstinget Halland.

Enligt DO har mannen under 2005 och 2006 haft en månadslön som ligger i snitt 7 000 kronor under andra distriktsläkare på orten där han arbetar, trots att han har samma ansvar och uppgifter som de övriga.

Landstinget hävdar i svar till DO att läkarens lägre lön berott på att han inte bidragit till verksamhetens utveckling såsom förväntat. Landstinget har även riktat kritik mot sättet som läkaren bemöter sina patienter.

Redan i februari förra året lämnade läkaren in en anmälan till DO om att han ansåg sig lönediskriminerad på grund av sitt tyska ursprung. DO gick på läkarens linje och eftersom att ingen förlikning mellan läkaren och landstinget Halland har nåtts drar nu DO landstinget inför Arbetsdomstolen.

DO kräver att landstinget betalar läkaren sammanlagt 222 000 kronor i ekonomiskt skadestånd och allmänt skadestånd för kränkningen han utsatts för.

Läs om lagen om åtgärder vid diskriminering på DO:s hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev