Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Elkänsliga har fått över 25 miljoner

Publicerad: 21 januari 2015, 10:07

UPPDATERAD Tillståndet saknar vetenskapligt stöd. Läkarförbundet är kritiskt till att handikapporganisationen får pengar via Socialstyrelsen.


Den 19 december i fjol beslutade Socialstyrelsen att bevilja handikapporganisationen Elöverkänsligas förbund 1 712 171 kronor i statsbidrag för 2015. Det var långt ifrån första gången.

Organisationen, som tidigare hette Föreningen för el- och bildskärmsskadade, har beviljats statsbidrag sedan 1993 och har med 2015 års bidrag inräknat fått totalt 25 197 822 kronor.

Socialstyrelsen konstaterade i en rapport från 1995 att det inte går att vetenskapligt bekräfta, eller avvisa, något orsakssamband mellan elektricitet och de besvär eller sjukdomar som upplevs av patienterna.

Myndigheten skriver i den senaste versionen av sina allmänna råd också att termerna elöverkänslighet och elallergi bör undvikas och att vården i stället ska använda begreppet elkänslighet. Detta då begreppen överkänslighet och allergi förutsätter att det finns tester som kan identifiera tillstånden, och några sådana tester finns inte.

Att Elöverkänsligas förbund trots detta får statsbidrag beror enligt Stina Törnell Sandberg, chef för statsbidragsenheten på Socialstyrelsen, på regelverket.

– Frågan kommer upp då och då, om elöverkänsliga ska få statsbidrag. Svaret är att de uppfyller kriterierna, säger hon till nyhetsbyrån TT.

I en intervju i SVT:s Aktuellt i går, tisdag, sade Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren att det vore bättre om det var någon annan myndighet än Socialstyrelsen som beslutade om statsbidraget till Elöverkänsligas förbund för att undvika felaktiga signaler.

Dagens Medicin har sökt Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm för en kommentar men hänvisas till Stina Törnell Sandberg som säger.

– Om man har synpunkter måste man vända sig till vår uppdragsgivare, och det är regeringen.

Relaterat material

Elallergiker kan släcka tv- och mobilnät

Ingen strålningsfri zon i Mora

Satsning på elsanering upprör läkare

Läkare anses olämplig

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev