Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Smärta

Erfarenheter av privatvård

Publicerad: 25 Oktober 2002, 08:43

Har du själv erfarenhet av att arbeta inom privat primärvård eller har du funderingar på att byta till en privat arbetsgivare? Skicka in dina synpunkter och läs vad de tre allmänläkarna nedan tycker.


Klicka här för att skicka in dina synpunkter!

....................................................  De här frågorna ställdes till tre allmänläkare:  1. Vilka är de viktigaste skillnaderna i ditt arbete med privat arbetsgivare, jämfört med arbetet som landstingsanställd?  2. Vilken arbetsform föredrar du?  Christer Nordström, allmänläkare, Vittangi vårdcentral. Anställd av Praktikertjänst AB sedan maj 2002, tidigare anställd av Norrbottens läns landsting:  1. Det är framför allt de korta beslutsvägarna. De allra flesta besluten tas här på vårdcentralen. Den andra stora skillnaden är att jag i dag alltid kan gå hem i normal tid, tack vare att bemanningsfrågan nu är löst. Förut blev det övertid varje dag. Dessutom har vi bättre kontroll över ekonomin idag. Förut kom besparingskraven som ett brev på posten den här tiden varje år vilket gjorde att det aldrig gick att investera och tänka framåt.  2. Jag föredrar absolut det här.

Madeleine Ohlsson-Arnell, allmänläkare.  Delägare i Ödåkra läkargrupp AB i Helsingborg sedan 1999, tidigare anställd av Helsingborgs kommun.  1. Den stora skillnaden är de korta beslutsvägarna som vi har i dag. Vi inom vår läkargrupp kan själva bestämma hur vi ska arbeta, vad vi ska köpa in för material och så vidare. Det finns mer utrymme för kreativa idéer. Annars är arbetet i stort sett likadant. Det är samma patienter och samma arbetstid.  2. Den som jag har nu.

Nils Regnström, allmänläkare.  Driver egen verksamhet som bemanningsläkare. Regelbundet inhyrd vid privata Filipstads vårdcentral och landstingsdrivna vårdcentraler i Värmland:  1. Fördelen med den privata organisationen ligger ofta i att den är liten. Man slipper det här med att bara vara ett nummer i den stora organisationen. Men landstingsdriven primärvård kan också vara bra. På den tiden då det fanns en lokal politisk styrning, primärvårdsdelegationen, här i Filipstad, hade man nära kontakt och god dialog med politikerna och vården fungerade bättre.  2. Det är inte lätt att säga. Båda formerna har för- och nackdelar. Helst skulle jag se en välfungerande samhällsdriven vård, men som det ser ut idag är det sällan så.

Hasse Karlsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev