Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Facebook – ett värdefullt verktyg vid ryggsmärta

Publicerad: 10 juni 2016, 10:55

Facebook fungerade bra för att identifiera patienter med inflammatorisk ryggsmärta, enligt en ny brittisk studie som presenterades på Eular under torsdagen.


Ämnen i artikeln:

SmärtaReumatismEULAR

– Våra resultat visar att den här metoden är bra för att nå yngre patienter. Majoriteten av deltagare som rekryterades via Facebook tog senare kontakt med primärvården, säger Arumugam Moorthy vid avdelningen för reumatologi, University hospitals of Leicester NHS trust, Storbritannien.

Inflammatorisk ryggsmärta är ett karaktäristiskt symtom vid ankyloserande spondylit. Tidig diagnos är av central betydelse eftersom det finns effektiva läkemedel mot inflammationen, exempelvis i form av TNF-hämmare. En sådan behandling minskar risken för att patienten tvingas leva med svåra funktionshinder.

Den aktuella studien pågick under fem månader och inkluderade 585 deltagare som fick besvara enkätfrågor om sin smärta i ryggen. Av de personer som värvats via annonser på Facebook uppfyllde 56 procent kriterierna för inflammatorisk ryggsmärta. Motsvarande siffra var 39 procent för personer som rekryterats till studien med andra metoder, däribland genom en tidningsannons i Daily Mail.

Bland dem som värvats via Facebook var det 81 procent som sedan kontaktade sin allmänläkare, påpekar Arumugam Moorthy.

– Men få av de här patienterna skickades vidare till en reumatolog – endast 13 procent.

Överlag tror han att få personer med inflammatorisk ryggsmärta vänder sig till sjukvården för att få hjälp. Samtidigt verkar det finnas en kunskapsbrist om symtomen inom primärvården, menar han. Det bidrar troligtvis till att många patienter får sin diagnos efter att ha levt med besvären i flera år.

– Jag tror att många allmänläkare förväxlar inflammatorisk ryggsmärta med mekanisk ryggsmärta, säger Arumugam Moorthy.

Majoriteten av studiens deltagare rekryterades via Facebook och deras ålder var i genomsnitt 41 år. Deltagare som värvats med andra metoder var betydligt äldre, nästan 60 år.

Läs mer i abstract:

A Moorthy med flera. An evaluation of inflammatory back pain in the community – noel way of using social media (Facebook).

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SmärtaReumatismEULAR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News