Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Facebook-frågan kan bli aktuell även i Sverige

Publicerad: 6 februari 2014, 14:26

Norrmännen är något mer processglada när det gäller arbetsrätt, säger Ronnie Eklund, professor i arbetsrätt. Men frågan om inlägg på sociala medier kan bryta mot fredsplikten kan bli aktuell även i Sverige.


I Sverige får bara ett fackligt förbund besluta om stridsåtgärder. Och om det finns en överenskommen fredsplikt under gällande kollektivavtal får det inte förekomma några stridsåtgärder eller hot om sådana.

– Om man ska vidta en stridsåtgärd så ska ju det ske i kollektiva former. Vad enskilda medlemmar gör har inte så stor betydelse, säger Ronnie Eklund, professor i arbetsrätt vid Stockholms universitet.

– Folk skriver allt möjligt dumt i sociala medier – det blir ingen stridsåtgärd. Men de gamla gränserna för lojalitetsplikt för arbetstagare ligger kvar. Det man skriver kan vara ett brott mot det enskilda anställningsavtalet.

Att som fallet i Norge uppmana till att inte jobba övertid, eller säga till andra att inte ta jobb där man själv arbetar, säga att man ska göra sig otillgänglig för arbetsgivaren på telefon eller hota med att sluta – vad skulle du kalla det för?

– En del har nog gjort sig skyldiga till brott mot lojalitetsplikten, men det är knappast att betrakta som brott mot fredsplikten. Det måste ske på ett mer samordnat sätt än att bara ge uttryck för sin uppfattning.

Men när det gäller ett förbund, lokalt, som på en Facebook-sida låter sina medlemmar prata på?

– Ja då är man lite sårbar, om de i Norge har samma bestämmelse som vi har. De ska ha kommit överens sinsemellan om att vidta åtgärderna eller hota om att vidta åtgärderna. Och det är en bevisfråga.

Måste man kunna belägga att det sker en handling också, kopplad till det folk säger i forum?

– Ja, men även hot om handling kan vara att uppfatta som en stridsåtgärd.

Vad har fackförbund för skyldighet i sådana lägen?

– Om medlemmar går ut i strejk, så har ju facket en skyldighet att försöka förmå dem att återgå till arbetet. Även hot om handling kan vara att uppfatta som en stridsåtgärd i Sverige.

Relaterat material

Fackförbund inför rätta för inlägg på Facebook

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev