Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Får kritik trots bättre budget

Publicerad: 1 februari 2011, 12:44

Förra årets resultat för Landstinget Västmanland blev bättre än väntat. Samtidigt visar en rapport att dålig styrning har orsakat budgetunderskott på kirurgkliniken under flera år.


Förra årets resultat för Landstinget Västmanland blev 113 miljoner kronor, vilket är 53 miljoner bättre än vad som budgeterats. Men enligt landstingsstyrelsens socialdemokratiska ordförande Denise Norström är det främst konjunkturstödet och högre skatteintäkter som ligger bakom lyftet. Till exempel blev skatteintäkterna 47 miljoner högre än väntat.

Redan i år kommer ekonomin därför att bli kärvare igen, och flera stora divisioner kommer att ha svårt att klara sin budget. De största underskotten 2010 hade divisionerna kirurgi  och medicin med underskott på 67 respektive 42 miljoner kronor.

Kirurgkliniken, som i Landstinget Västmanland är en länsövergripande klinik med verksamhet i Västerås och Köping, har granskats närmare i en rapport från landstingets revisorer.

Rapporten visar att dålig styrning från landstinget har gett upphov till de stora budgetunderskotten på kirurgkliniken under flera år. Enligt Olof Walldén, ordförande för landstingsrevisionen, har det utvecklats ett system med en så kallad skuggbudget eftersom man ändå inte tror sig kunna hålla den budget som finns.

– Nere på klinikerna så synes det oss att det finns en skuggbudget på något sätt och vi har förstått av de intervjuer som har gjorts att divisionschefen för att ha legitimitet i sin egen organisation måste acceptera att det finns skuggbudgetar, säger Olof Walldén till Sveriges Radio P4 Västmanland.

Enligt rapporten behöver kommunikationen mellan politiker och chefer förbättras för att verksamhetens uppdrag ska bli tydligare.

Hannah Davidsson
hannah.davidsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News