Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Färre vårdas på sjukhus efter våld

Publicerad: 6 mars 2017, 09:26

Foto: Thinkstock

Fler personer än tidigare vårdas på sjukhus för skottskador. Men totalt sett är det en lägre andel som får vård efter att ha utsatts för våld jämfört med tidigare år.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Uppgifterna är framtagna av Socialstyrelsen och myndigheten skriver i ett pressmeddelande att antalet personer som fått sjukhusvård efter att ha utsatts för våld är den lägsta siffran i förhållande till folkmängd sedan sekelskiftet. 2015 hade var sjätte person som skrevs in på sjukhus blivit utsatt för en skadehändelse och av de 150 000 patienterna var det 1 800 som utsatts för våld. De vanligaste orsakerna var där misshandel, knivskador och våld med trubbigt föremål. Därefter kommer skottskador som ökat från 62 stycken år 2008 till 118 stycken år 2015.

Enligt Socialstyrelsens statistik var antalet patienter som vårdats på sjukhus efter att ha skadat sig själva nästan fyra gånger så många som de våldsdrabbade. I den mest utsatta gruppen, kvinnor 15–24 år, har antalet personer som vårdats för självskador minskat med 25 procent i förhållande till folkmängden sedan 2007.

Den absolut vanligaste skadeorsaken för de patienter som vårdats på sjukhus 2015 är som tidigare år fallskador. De utgör ungefär två tredjedelar av alla skadefall eller 71 000 personer. Antalet personer som vårdats för trafikskador har också minskat och enligt statistiken är antalet personer som fått vård efter olyckor med personbil nu färre än de som läggs in efter cykelolyckor.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News