måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Fiskar bäst på att laga brustna hjärtan

Publicerad: 3 november 2006, 09:33

Mekanismerna som gör att skadade hjärtan hos zebrafiskar snabbt repareras kan bli ledtrådar i sökandet efter en metod som får även skadade människohjärtan att läka.

Ämnen i artikeln:

Smärta

Forskare från Durham University Medical Center i North Carolina, USA, har undersökt hur det går till när zebrafiskars hjärtan läks. Deras resultat presenteras i senaste numret av tidskriften Cell.

Det är sedan tidigare känt att just dessa djur har en mycket ovanlig förmåga att nybilda hjärtmuskelceller efter en allvarlig hjärtskada.

Skadan på hjärtmuskeln hos fisken repareras i två steg. Först aktiveras så kallade progenitorceller som finns i hjärtmuskeln. Dessa börjar sedan differentieras och bildar olika typer av hjärtceller, för att ersätta de som skadats.

Därefter börjar hjärtats epikardium, den inre hjärtsäcken, att arbeta. Cellerna i hjärtsäcken ökar i antal så att epikardium kan växa och täcka över den skadade delen av hjärtmuskeln.

En del av dessa celler hjälper sedan till att utveckla nya blodkärl i den nyskapade delen av hjärtat.

Vad som koordinerar denna process är tillväxtfaktorn FGF, fibroblast growth factor. Forskarna prövade att blockera tillväxtsignalerna från FGF – vilket ledde till att nybildningen av hjärtmuskeln hos zebrafisken avstannade.

Till skillnad från zebrafiskar har däggdjur svårt att producera nya hjärtceller efter en skada, till exempel en hjärtinfarkt. Forskarna från Duke University diskuterar i sin artikel möjligheten att tillväxtfaktor i framtiden skulle kunna bli en behandling, liksom progenitorceller eller stamceller.

Cell 2006; 127: 607-619

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev