söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Framgång för Karolinskas mobila intensivvårdsteam

Publicerad: 27 november 2006, 08:34

Minst 46 liv har räddats efter att så kallade mobila intensivvårdsteam införts på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Det visar en utvärdering som personalen på sjukhusets intensivvårdsavdelning har gjort.

Ämnen i artikeln:

Smärta

Av de patienter som får ett hjärtstopp inne på sjukhuset överlever endast ett fåtal procent. Men hjärtstoppet föregås oftast av karakteristiska symtom flera timmar innan det inträffar. Om personalen lär sig att känna igen dessa symtom kan det mobila intensivvårdsteamet tillkallas och ge rätt behandling, och patienten behöver inte föras akut till intensiven.

Den utvärdering som nu gjorts vid sjukhuset visar att minst 46 patienters liv har räddats under ett och ett halvt år till följd av de mobila intensivvårdsteamens insatser.

– Vi kallas till alla typer av avdelningar, så det är alla patienter. Men oftast handlar det om låga blodtryck eller halvakut eller akut insättande andningssvårigheter, och det är precis sådana saker som vi har specialkunskaper i, säger överläkare Claes-Roland Martling till Sveriges Radio.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev