tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Goda råd ger kraftigt minskad diabetesrisk

Publicerad: 10 november 2006, 09:26

Råd och undervisning om bättre livsstil och kost till personer som ligger i riskzonen för att utveckla diabetes typ 2 sänker diabetesrisken även flera år efter det att den aktiva rådgivningen har upphört.

Ämnen i artikeln:

Smärta

Lancet 2006; 368: 1673–1679

Den slutsatsen drar forskare från Finland i en studie som publiceras i dagens nummer av tidskriften Lancet.

Forskarna från det finländska folkhälsoinstitutet i Helsingfors har gjort en sjuårsuppföljning på en studie för diabetesprevention som började i mitten av 1990-talet. I den ursprungliga studien ingick 522 män och kvinnor som alla var medelålders, överviktiga och hade glukosintolerans. Det är känt sedan tidigare att ungefär varannan person med glukosintolerans utvecklar diabetes typ 2 inom tio år, om ingenting görs.

Personerna i den finska studien delades in i en interventionsgrupp och en kontrollgrupp. Interventionsgruppen fick individanpassad rådgivning av dietist och speciellt anpassad, gratis träning som också den var anpassad efter deltagarnas personliga behov. Målet för personerna i denna grupp var att minska vikten, få ner fettintaget, framför allt av mättat fett, att öka fiberintaget och motionera dagligen.

Mediantiden för interventionen var fyra år. När en uppföljning efter ytterligare tre år gjordes hade 75 personer i interventionsgruppen och 110 personer i kontrollgruppen fått diabetes. Detta innebär en minskning av den relativa risken på 43 procent.

Forskarna påpekar att den minskade diabetesrisken höll i sig även under de tre år då de organiserade motionsprogrammen och den aktiva rådgivningen upphört.

Enligt forskarna ger deras studie ett tydligt budskap: Intensiv rådgivning om kost och andra livstilsförändringar under en begränsad tid kan leda till långvariga förbättringar av hälsan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev