Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Smärta

Hallå där…

Publicerad: 16 juli 2014, 09:18

Per Alstergren, övertandläkare och forskare vid Malmö Högskola, som ska leda en studie om hur kognitiv beteendeterapi påverkar hjärnan vid kronisk ansikts- och käksmärta.


Vad är syftet med studien?

Den går ut på att undersöka hur KBT påverkar hjärnans funktion och grå substans hos patienter med kronisk ansikts- och käksmärta. Vi vet att patienter med kronisk smärta ofta har mindre grå substans i hjärnan och att smärtcentra i hjärnan är påverkade, men det är oklart varför. Vi vill ta reda på om KBT kan återställa hjärnans funktion i smärtcentra och utseende vad gäller grå substans.

Hur ska studien gå till?

Deltagarna utreds kliniskt och deras hjärnor undersöks med vanlig och funktionell magnetröntgen, så vi kan titta på hur hjärnorna ser ut och fungerar. Sedan ger vi deltagarna behandling med KBT, med målet att förbättra smärthantering. Efter behandlingen undersöks och röntgas deltagarna igen, och vi ska se hur smärtcentra och mängden grå substans har ändrats.

Men hur ska en psykologisk terapi kunna fungera mot fysisk smärta?

Vi vet redan att KBT har effekt mot kronisk smärta, det har många tidigare studier visat. Det den här studien går ut på är att ta reda på mer om hur KBT har effekt, vad som förändras i hjärnan. Smärtintensiteten går inte alltid ned, men patienten lär sig att bättre hantera smärtan, och det kan förbättra livskvaliteten.

Hur vanligt är den här typen av smärta?

Kronisk ansikts- och käksmärta drabbar 8–14 procent av befolkningen. Smärtan får stora negativa konsekvenser för patienterna själva och närstående eftersom det kan påverka alla delar av patienternas liv.

Vad skulle den här studien kunna innebära för vården?

Studiens resultat kommer antagligen inte ha någon direkt effekt på hur patienterna vårdas, men de kan ha effekt ur ett långsiktigt perspektiv. Att öka kunskaperna för hur KBT ger effekt kan vara en bra grund för att gå vidare och förbättra vården så småningom. Patienter med allvarlig kronisk smärta behöver ofta behandlas på flera sätt, som exempelvis med läkemedel och fysioterapi, och KBT är en viktig del.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev