Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

Hiv en icke-fråga i Sverige

Publicerad: 22 januari 2008, 10:07

Kunskapen om hiv och aids har ökat de senaste 20 åren. Men samtidigt är det färre som bryr sig. Speciellt bland ungdomar har hiv blivit en icke-fråga.


Socialstyrelsen presenterar i dag en rapport om hur kunskaper, attityder och beteenden rörande hiv och aids har förändrats mellan åren 1987 och 2007.

Claes Herlitz, författare till rapporten och docent vid Dalarnas forskningsråd i Falun, pekar på två punkter som mest anmärkningsvärda. En positiv och en negativ.

– Det positiva är att allmänhetens rädsla för hiv och aids har minskat. Även fördomar mot olika riskgrupper, såsom homosexuella, har gått ner. Negativt är att intresset för aidsfrågan har gått ner, samtidigt som det sexuella riskbeteendet, främst bland ungdomar, ökat. Det är en trend vi sett under hela mätperioden. Bland unga kvinnor är det extra tydligt. I åldersgruppen 18-19 år har andelen som haft tillfälliga sexuella kontakter mer än fördubblats sedan 1989, säger Claes Herlitz.

Samtidigt som det sexuella riskbeteendet ökat, genom att fler ägnar sig åt tillfälliga sexuella kontakter och har sex redan ”första kvällen”, har detta inte följts av en ökad kondomanvändning.

– Den explosionsartade ökningen av klamydia skulle kunna ses i kontexten av detta. Hiv och aids är fortfarande till största delen importerade infektioner, där man smittas utomlands. Men med ett ökat riskbeteende och en minskad kondomanvändning vet vi inte vad det kan få för konsekvenser om hiv får fotfäste bland unga i Sverige, säger Claes Herlitz.

Samtidigt som svenska folkets faktiska kunskap om hiv ligger i världstopp så är det alltså inte längre något som diskuteras.

– Från mitten på 80-talet och några år framåt var aids i fokus. Det var något som var på var mans läppar och som folk kände en stark rädsla inför. Allmänheten pratar inte om hiv och aids på samma sätt längre. Det har blivit en icke-fråga, och inget man själv är rädd att drabbas av.

Rapporten bygger på sju enkätundersökningar som genomförts mellan åren 1987 och 2007. Mellan 4 000 och 6 000 slumpmässigt utvalda individer ur den svenska allmänheten har vid varje undersökning fått svara på frågor om kunskaper, attityder och beteenden i förhållande till hiv och aids.

Läs hela undersökningen "Hiv och aids i Sverige" på Socialstyrelsens hemsida.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev