fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Smärta

I Västerbottens vård är 1+1=3

Publicerad: 21 maj 2019, 14:51

Elham Pourazar Foto: Jens Krey

Samarbete med näringslivet har visat på framgångar i Västerbotten där nya innovationer testas direkt i vårdens vardag.

Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenVitalisSmärta

JK


På e-hälsomässan Vitalis berättade Elham Pourazar, strateg för värdeskapande innovation i partnerskap, FOU-staben, Region Västerbotten, om den till synes falska matematiken. 2015 bildades bolaget VLL Innovation av eniga landstingspolitiker i Västerbotten. Tanken var att matcha vårdens behov med lösningar från näringslivet, enligt den informationsfilm som inledde presentationen.

Regionen har ett antal innovationskliniker där nya lösningar utvecklas, testas och utvärderas i verkliga förutsättningar. Bland de lösningar som sett dagens ljus finns en prisbelönt psykiatriavdelning, appen Ibd home och en modell för egenvård som reducerade vårdbehovet för patienter som behandlas med blodförtunnande läkemedel, fortsätter filmen.

– Vi ser att det finns väldigt många bra innovationer därute men vi har en ganska svag innovationsmottaglighet i hälso- och sjukvården. Hur får vi de innovationerna att skapa nytta även i större skala? Frågade Elham Pourazar.

Hon förklarade att de komplexa utmaningarna gör att vården inte heller kan lösa sina ökade behov, och näringslivet inte heller bidra med lösningar, om det skedde separat.

– Ensam är inte stark.

Enligt Elham Pourazar handlar samarbetet både om att ge vården mervärde för de pengar som satsas: För varje krona, för patienten, för vården och för medarbetarna. Men samtidigt också ur perspektivet att det skapas affärsmässigt värde för partnerföretagen. Hon konstaterade också att vårdinnovation gått från att fokusera på produkter till att nu även fokusera mer på processer.

– Vi måste också titta på vår organisation. Hur innovativa behöver vi vara för faktiskt ta in de här nya lösningarna och skapa nytta? Men också ur ett systemperspektiv, vad får vi göra? Hur ser juridiken ut och när sätter den käppar i hjulen?

Partnerskapet handlar om att dela både risken och ansvaret för att skapa nytta.

– Partnerskap på riktigt, det här är inte en kund och leverantörsrelation utan där vi går från att vara två olika entiteter till att se att vi har en gemensam målbild och kan jobba tillsammans, även bortom de traditionella huvudmannagränserna, sa Elham Pourazar.

Och lade till:

– Tillsammans är vi starkare, ett plus ett blir tre, och det har vi sett i Västerbotten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev